Herojske žrtve ili bolji život

Izvor: Blic, 17.Jan.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Herojske žrtve ili bolji život

U vrednosnom sistemu srpske nacije (naroda) izrazito je istaknuto da su „herojske žrtve“ najznačajniji putokazi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Heroizam se najčešće izražava kroz patnje, siromaštvo, seobe (bežanije), velike pogibije u bitkama od Kosova 1389. godine pa do naših dana. Istovremeno se slave kao heroji oni koji su se izložili tim pogibijama (knez Lazar), a osuđuju kao izdajnici oni koji su spasavali ono „što se spasti može“ (Vuk Branković).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Nacionalni heroji su Gavrilo Princip čiji je atentat na Ferdinanda 1914. odveo u smrt milion Srba ili 27. mart 1941. kojeg je dana proizvedena opet herojska smrt bar milion Srba. Istovremeno se osuđuju knez Pavle i Dragiša Cvetković što su 25. marta 1941. potpisali Trojni pakt sa Hitlerom da bi izbegli tu herojsku pogibiju ljudi, žena i dece. Antifašisti su danas jedino komunisti, mada je pakt s Hitlerom potpisao i Staljin, tadašnji bog svih komunista. Tek „verolomni" napad Hitlera na SSSR 22. juna 1941. proizveo je komunistički antifašizam.

Nema naroda koji nema herojske mitove. Međutim, mali je broj naroda koji te mitove pretvaraju u politiku opstanka i savremenosti. Opstanak kao održivi život ipak preovladava u ponašanju većine naroda. Ovde treba podvući da je narod (nacija) postojeći oblik društvene zajednice, a ne samo apstraktna kolektivistička predstava ideologije. Istorija nije egzaktna nauka jer je teško naći dve istorijske studije koje daju isto objašnjenje pojava koje proučavaju. H2O je uvek voda , ma koliko neki hemičar hteo da to bude vino.

Zbog toga bi zadatak društvenih nauka bio da stalno istražuju kako bi otklonile ideološke predstave o stvarnosti. Zbog toga su revizije naučnih zaključaka neophodne, ali one ne smeju biti ideološke. Vuk Branković nije bio izdajnik. To su potvrdili istoričari. Međutim, u svesti naroda taj mit živi i njegovo ime je sinonim za izdajnika.

Istorijska istina nije dovoljna da bi se izmenio sistem vrednosti. Treba gledati oko sebe i videti, na primer, da su Bugarska, Mađarska i Rumunija potpisale pakt s Hitlerom, ali su one danas članice EU, dok Srbija čeka poslednja u redu da stane na put „spasenja". Neprekidno stvara sama sebi prepreke, jer uvek bira put „herojskih žrtava" s ponosom, ne shvatajući da taj ponos otvara nove konflikte koje evropska civilizacija više ne želi.

Herojske žrtve treba poštovati, ali samo u istoriji, kada su se zbile. Danas je neophodno izbegavati te tragične istorijske događaje. To je pitanje kako opstanka naroda, tako i neophodnosti održavanja i razvoja života u modernom vremenu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.