Fabrici: EU jasna, Kosovo da poštuje Ustav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici: EU jasna, Kosovo da poštuje Ustav

Pozicija Evropske unije je veoma jasna povodom formiranja kosovske vojske, mi delimo stav NATO, a to je da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da bude inkluzivan i dugoročan, u skladu sa Ustavom, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

"Pozivamo Kosovo da poštuje sve sporazume koji su postignuti 2013. sa EU i Beogradom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Naša pozicija je jasna i tu poziciju ne menjamo", istakao je Fabrici novinarima u EU info centru.

Fabrici dodaje da Evropska unija ostaje da glavni "sponzor" dijaloga između Beograda i Prištine, napominjući da je ova faza izazovna.

"Vidim da su lideri na obe strane posvećeni dijalogu, potvrđujući da ne postoji alternativa tome. To je poruka koju smo mi čuli od njih i to je poruka koju smo čuli i na Savetu ministara EU, kada su ministri spoljnih poslova država članica EU potvrdili značaj dijaloga i ponovili poverenje Federiki Mogerini da bude ključni medijator", kazao je on.

Takođe, Fabrici podseća da se EU protivi taksama koje je Priština uvela za srpske proizvode, koje su, prema njegovim rečima, u suprotnosti sa CEFTA ali i u suprotnosti sa ŠP koji EU ima sa Kosovom.

"Mi ubeđujemo Prištinu da ukine te takse, a to je radio i komesar Han posećujući BG i PR prošle nedelje", naglašava Fabrici.

Povodom tvrdnji Prištine da Beograd postavlja mnoge trgovinske barijere za kosovske proizvode, Fabrici odgovara da je "Han čak predložio pregovarački sto za trgovinske sporove".

"Nastavićemo da upravljamo procesom i da postavljamo platformu koja će omogućiti da problem bude rešen", zaključio je Fabrici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šib: Nemačka želi relaksaciju situacije

Izvor: B92, 14.Dec.2018

Niš -- Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da njegova zemlja priželjkuje da pokretanje postupka formiranja vojske Kosova ne dovede do dodatnih tenzija...Kako je rekao, njegova zemlja priželjkuje "relaksaciju situacije" nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine...Šib...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.