Dragutinović: Zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini do kraja maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutinović: Zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini do kraja maja

BEOGRAD - Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je danas da će zakon o prenosu nadležnosti pokrajini Vojvodini biti donet najkasnije do kraja maja.

Dragutinovićeva je novinarima u Domu Narodne skupštine Srbije, nakon sednice Odbora za finansije, kazala da će usvajanjem zakona o prenosu nadležnosti Vojvodina dobiti sedam odsto iz budžeta, kako je predviđeno Ustavom Srbije.

Važno da Vojvodina dobije sedam odsto

"Sve će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostati u okviru globalnih iznosa koji su definisani rebalansom budžeta Srbije, isti prihodi, rashodi i deficit, ali će se veoma hitno doneti zakon o prenosu nadležnosti, i to će biti završeno najkasnije do kraja maja", rekla je Dragutinović.

Prema njenim rečima, oko šest milijardi dinara bi trebalo da se slije u kasu Vojvodine na osnovu zakona o prenosu nadležnosti.

"Vazno je da to bude sedam odsto i Vojvodina će ih dobiti, nevažno je da li će te pare početi da se troše od prvog maja ili prvog juna", dodala je Dragutinovićeva.

Podrška i garancija

Ona je rekla da očekuje podršku svih stranaka za usvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu i dodala da je data garancija da će zahtevi vojvođanskih stranaka biti poštovani.

Ranije danas nešto pre sednice Odbora za finansije poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izrazio je očekivanje da će dogovor sa predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem, o tome da Vojvodina dobije sedam odsto državnih sredstava, biti poštovan.

Veći PDV od jula?

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović je nagovestila večeras u izjavi Tanjugu povećanje poreza na dodatnu vrednost, ali tek od jula ove godine i to samo kao krajnja mera, kada budu iscrpljene sve druge mogućnosti za održavanje prihoda budžeta na planiranom nivou.

Dragutinovićeva je objasnila da takvu odluku Vlada Srbije može doneti tek kada budu poznati podaci o prihodima budžeta u prva tri meseca ove godine. Ona je dodala da bi prema podacima o fiskalnim prihodima iz januara i februara ove godine, rashodi državne kase morali drastično da se smanje.

Ministarka finansija je naznačila da prvi podaci iz marta nagoveštavaju oporavak priliva u budžet, što se, prema njenoj oceni, može pripisati sezonskom uticaju, jer po pravilu početkom godine je najniža stopa rasta proizvodnje, a tek u drugom tromesečju situacija se poboljšava i dobija se prava slika privrede.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.