Đurić: Opozicija ćuti o Račku i Todosijeviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2019, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Opozicija ćuti o Račku i Todosijeviću

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić ocenio je danas da "sinhronizovano ćutanje" opozicije o Račku i progonu Ivana Todosijevića još jednom potvrđuje da oni nisu alternativa sadašnjoj vlasti, već opozicija Srbiji.

Đurić navodi da ćutanje povodom brutalne kampanje Prištine sa ciljem da se antiteroristička akcija u Račku prikaže kao genocid Srbije nad Albancima, kao i povodom presude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ivanu Todosijeviću, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog toga što je digao glas protiv gaženja istine i iskrivljenja istorijskih činjenica, nije iznenađenje.

"I u dosadašnjoj praksi opozicija je dosledno izbegavala da se na bilo koji način konfrontira sa svojim sponzorima i mentorima, čak i onda kada smo bivali izloženi najprljavijim kampanjama protiv srpskih državnih i nacionalnih interesa", naveo je Đurić u saopštenju.

Kaže da ne očekuje da opozicije stane u odbranu predsednika Aleksandra Vučića i svih ostalih kojima Priština proteklih dana otvoreno preti, iako to nisu privatne pretnje, već pretnje državi i čitavom srpskom narodu, ali da smatra da je pristojno da svi politički akteri u Srbiji nađu najmanji zajednički imenitelj o pitanjima od najvišeg državnog značaja.

"Ćutanje srpske opozicije na optužbe Prištine o srpskom genocidu nad Albancima znači jasno slaganje i podršku takvim stavovima i interpretacijom uzroka i posledica sukoba na Kosovu i Metohiji", naveo je Đurić.

Navodi da je nesposobnost opozicionih političkih lidera da deluju izvan onoga što spada u njihov najsebičniji politički i finansijski interes, neoboriv dokaz, ne čak ni antisistemske, već antidržavne prirode ovdašnje opozicije.

"Teret krivice za kukavičluk, sebičnost i inertnost u ovim danima biće trajna mrlja u političkoj biografiji svih onih koji danas ćute, a kazna za to će im biti zasluženi prezir građana i potpuna marginalizacija", naveo je Đurić.

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave Kosova Ivan Todosijević osuđen je na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju", a zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

Rakić: Zašto se opozicija ne protivi ugnjetavanju Srba

Učestali napadi na Srbe na KiM i institucionalno nasilje koje sprovode albanski tužioci, koji bez ijednog dokaza optužuju ugledne Srbe i umesto u sudskom procesu objavljuju lažne optužbe u albanskim medijima, uznemirili su Srbe i ostale nealbance, saopštio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Zapitao je, kako ih je nazvao, "lažne borce za KiM iz opozicije u Beogradu" zašto nisu podigli svoj glas protiv ugnjetavanja srpskog naroda.

"Zašto nisu osudili drakonsko kažnjavanje Ivana Todosijevića i zahtevali poštovanje prava na slobodu govora? Kakvo to mišljenje Đilas, Obradović, Jeremić i ostali lažni borci za Kosmet imaju o događajima u Račku, ali i o stradanju našeg naroda?", zapitao je Rakić.

Podsetio je da je davno Njegoš zapisao da se junaci na muci poznaju i dodao da možda u tome i leži odgovor na sva naša pitanja.

"Nasilnici koji lako posežu za nasiljem nad sopstvenim narodom, policajcima, ženama, novinarima, pa čak i nad stubovima demokratije naše otadžbine, poput Narodne skupštine u Beogradu, kao kukavice danima ćute na pritiske koje trpe Srbi na Kosmetu, kao i na uskraćivanje osnovnih prava našem narodu", kaže Rakić.

On je u ime Srpske liste zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Đuriću što su, kao i uvek, stali u odbranu i zaštitu srpskog naroda i prava na istinu i slobodu govora.

Kako kaže, pretnje koje im upućuju prištinski političari pokazuju da Vučić i Đurić rade pravu stvar za interese srpskog naroda.

"S druge strane, te pretnje pokazuju i nervozu Albanaca, zbog činjenice da je Specijalni sud za zločine OVK počeo sa pozivanjem osumnjičenih, pa lažima i šovinističkim izjavama iz prištinskih kabineta pokušavaju da zamaskiraju istinu o stradanjima i Srba i Albanaca. I na sve to, iz beogradske opozicije - samo glasni muk", naveo je Rakić u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.