Đinđićevi saradnici: Srbija bi bila drugačija da je živ

Izvor: Politika, 11.Mar.2015, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đinđićevi saradnici: Srbija bi bila drugačija da je živ

BEOGRAD - Srbija bi sada bila potpuno drugačija da je Zoran Đinđić živ, a zemlja nije dovoljno iskoristila šansu koju je imala njegovom političkom vizijom i snagom, ocenili su danas učesnici skupa „Politički testament Zorana Đinđića”, povodom 12. godina od smrti ubijenog premijera. Bliski saradanici Zorana Đinđića govorili su o njegovom naučnom i političkom radu, ali su podsetili i na to da je reč o političkom ubistvu, a da njegova pozadina još nije razotkrivena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Lider Nove stranke (NS) i Đinđićev naslednik na mestu premijera Zoran Živković smatra se u istrazi o političkoj pozadini ubistva nije odmaklo tokom poslednjih 10 godinma, i da za to ne postoji politička volja. Prema njegovim rečima, nema poolitičke volje kod onih koji su na vlasti bili od 2004. pa do danas, jer se oni takve istrage plaše iz svojih ličnih, političkih ili kriminalnih razloga.

„Inspiratore treba tržiti u klanu Miloševića, to nije samo porodica Milošević, već i poražene snage 5. oktobra i razne neshvaćene demokratske strane, razni klanovi iz vojne bezbednosti, državne bezbednosti, i klasičan kriminalni milje”, kazao je Živković.

Živković je istakao da bi Srbija da je Dinđić živ bila članica Evropske unije, sa rešenim pitanjem Kosova i jasnom ekonomskom politikom.

 Član Đinđićeve vlade i univerzitetski profesor Žarko Korać istakao je da je „politički testament Zorana Đinđića ostao nepročitan i neshvaćen”.

„Zanimljivo je to da on ima veću podršku danas, nego dok je bio živ”, istakao je Korać i podsetio da je dok je bio premijer Đinđić smatran najvećim državnim neprijateljem.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić istrakla je da je Đinđić veliku pažnju pridavao i vladavini prava, a ne samo ekonomiji. Prema njenim rečima, za Đinđića je najvažnije bilo da narod razume to što je on govorio, o važnosti svakog segmenta društva, pa je u tom kontekstu pomenula i njegovu izjavu „da se i Ustav maže na hleb”.

Skup u pres centru Udruženju novinara Srbije organizovala je Nova stranka.

Beta

objavljeno: 11.03.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đinđićevi saradnici: Srbija bi bila drugačija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2015

Srbija bi sada bila potpuno drugačija da je Zoran Đinđić živ, a zemlja nije dovoljno iskoristila šansu koju je imala njegovom političkom vizijom i snagom, ocenili su danas učesnici skupa "Politički testament Zorana Đinđića", povodom 12. godina od smrti ubijenog premijera...Bliski saradanici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Uz godišnjicu Đinđićevog ubistva: Nepročitan politički testament

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Mar.2015

Uoči dvaneste godine od ubistva Zorana Đinđića još jednom se postavlja pitanje šta je politička zaostavština prvog srpskog demokratski izabranog premijera. Na skupu „Politički testament Zorana Đinđića", njegovi bliski saradnici ocenili su da bi Srbija danas bila potpuno drugačija da je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.