Izvor: Blic, 25.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog na Kosovu

Dijalog na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica spremni su da na Kosovu odmah započnu dijalog i pozivaju predstavnike privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji da bez bilo kakvih daljih uslovljavanja prihvate poziv na razgovor, zaključeno je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije u proširenom sastavu.

U saopštenju iz Vlade posle sastanka kome su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslova SCG Vuk Drašković i predsednik Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović, navodi se da 'razgovor treba voditi na mestu gde su problemi nastali i gde postoje, a to je Kosovo i Metohija'.

Najviši državni zvaničnici su uoči sednice Savet bezbednosti zaključili da se 'rešenje za konačan status Kosova se mora tražiti u formi proširene autonomije Kosmeta u okviru Srbije i državne zajednice SCG, sa odgovarajućim međunarodnim garancijama'.

- Modaliteti takvog rešenja morali bi da se kompromisno traže u političkoj komunikaciji Beograda, Prištine i relevantnih predstavnika međunarodne zajednice, a na osnovama postojećih visokih autonomija u državama EU, a Savet bezbednosti je jedini institucionalni okvir za donošenje merodavnih odluka međunarodne zajednice.

Delegacija Srbije će se na sednici SB UN zalagati i da se problem Kosova i Metohije mora rešavati dogovorom i kompromisom uz puno uvažavanje osnovnog međunarodnog principa očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta SCG.

Čović će, na osnovu Vladinih zaključaka, u Njujorku ukazati i na stvarno stanje u kom se nalazi srpska zajednica u Pokrajini.

'Ne postoji zaštita osnovnih prava Srba i nealbanaca, nema slobode kretanja, ne postoji ni elementarna zaštita njihove imovine a Srbi su i dalje izloženi nasilju' ocennjeno je na proširenoj sednici Vlade. Takođe, zaključeno je da nije ostvaren povratak proteranog srpskog stanovništva.

Vlada Srbije usvojila je i Zaključak o 'Merama i aktivnostima za stvaranje uslova za povratak na Kosovo i Metohiju', koji je Vladi preporučio Savet za Kosovo i Metohiju. Posebno se naglašava da je koncept povratka zasnovan na Planu Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i predlogu o decentralizaciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.