Crna Gora: REKOM važan za suočavanje sa prošlošću država regiona

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: REKOM važan za suočavanje sa prošlošću država regiona

Utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i sudbine nestalih, u ratovima na području SFRJ od izuzetne je važnosti za sučeljavanje sa prošlošću država regiona i proces pomirenja, saglasili su se u Podgorici predstavnici Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM) sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo rekao je da Inicijativa za formiranje REKOM nema ambicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se pretvori u pravosudnu instituciju.

- REKOM ne želi da se pretvori u pravosudnu instituciju, jer za to postoje Haški tribunal i nacionalni sudovi za ratne zločine - istakao je Grebo novinarima posle posle sastanka sa Vujanovićem koji je podržao ideju formiranja REKOM.

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je došlo vreme da Inicijativa za REKOM iz sfere civilnog društva pređe na politički nivo, jer države, vlasti i parlamenti mogu dovesti do realizacije te ideje, odnosno osnivanja REKOM.

- Odabrali smo Podgoricu za prvo mesto gde smo predsedniku Vujanoviću predstavili naš regionalni tim zagovarača i da ga zamolimo za političku podršku da proces REKOM pređe na politički nivo - naglasila je Kandić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da je on u Koaliciji za REKOM od samog početka i da je suočavanje sa prošlošću naša obaveza prema budućim generacijama.

Novinar Dragoljub Duško Vuković rekao je da je zadatak REKOM da odgovori na pet novinarskih pitanja u vezi sa ratovima: "ko", "gde", "kada", "šta" i "kako", a da ono "zašto" ostaje istoričarima, sociolozima i različitim interpretacijama, jer je najvažnije da se utvrde činjenice i to je ono što Inicijativu za REKOM čini posebnom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.