Izvor: Blic, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari: Izmena plana dovodi do novih problema na Kosovu

Specijalni izaslanik UN-a Marti Ahtisari smatra da bi izmena plana o statusu Kosova i Metohije, koji podržava Zapad, mogla od Kosmeta da napravi teritoriju kojom je nemoguće vladati.

- Mislim da je vrlo opasno da počnemo da petljamo oko plana - rekao je specijalni izaslanik UN za Kosovo i dodao da bismo u tom slučaju bili suočeni sa pitanjem "da li će Kosovo biti mesto kojim ne može da se upravlja kako treba".

Zapadne diplomate, kako navodi agencija Rojters, tvrde da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi Moskva mogla da pokuša da "ublaži" Ahtisarijev predlog ili, pak, da obezbedi više autonomije za srpsku manjinu na Kosovu. Neki zapadni analitičari čak veruju da bi Srbija pristala na podelu Kosova, preuzimajući kontrolu nad većinski srpskim severom. Ahtisari, međutim, upozorava na produbljivanje podela.

- Ukoliko se to nastavi, mislim da bi Kosovo postalo društvo kojim je nemoguće upravljati - rekao je finski diplomata i istakao da postoji nedovoljna podrška daljim pregovorima o Kosovu.

- Kad moj sadašnji ugovor bude istekao u junu, iskreno se nadam da moje usluge više neće biti potrebne i da će odluka biti doneta. Ako pitanje statusa Kosova ostane otvoreno, onda samo možete da spekulišete, a to ljudima ne dozvoljava da zauzmu stav o tome kako da planiraju svoj život - poručio je Ahtisari i pritom naglasio da ukoliko odluka o statusu Kosova ostane nejasna, biće teško "baviti se situacijom na Kosovu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.