Vulin naredio: Penzije za 60 dana

Izvor: B92, 01.Jan.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin naredio: Penzije za 60 dana

Od 1. januara 2015. godine starosna granica za odlazak žena u penziju pomerena je za šest meseci, odnosno na 60 godina i šest meseci.

Uz to, da bi ispunile uslov za penziju, žene moraju imati i najmanje 15 godina radnog staža.

Do 2032. godine za žene će se postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

Kod muškaraca i dalje važe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovi penzinisanja sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Od 1. januara, i muškarci i žene imaju mogućnost prevremenog penzionisanja, tako što će muškarcima biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina života, a ženama 36,4 godine staža i najmanje 54,4 godine.

U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.

Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Strarosna granica za žene i godine staža pomeraju se svakog januara, tako da 2024. nećemo imati penzionere mlađe od 60 godina, a za prevremeno penzionisanje i muškaraca i žena biće neophodno 40 godina staža.

Resorni ministar Aleksandar Vulin najavio je da će od 1. januara 2015. godine sve predstavke koje se odnose na penzionisanje morati da se rešavaju u roku od 60 dana.

U 2014. godini je bilo kašnjenja u donošenju rešenja za penzionisanje zbog štrajka zaposlenih u PIO Fondu, ali i većeg broja zahteva kako bi se iskoristili povoljniji uslovi za odlazak u penziji.

Kako je Vulin naveo, u 2014. je bilo pet odsto više zahteva za penzionisanje, a pet odsto manje zaposlenih u Fondu nego prošle godine.

On je najavio da se tako nešto neće ponoviti u ovoj godini i da će sva rešenja biti doneta u zakonskom roku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.