Zvaničnici pozvali na produžetak primirja u Gazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2014, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici pozvali na produžetak primirja u Gazi

Jutros u osam časova po lokalnom vremenu u pojasu Gaze stupio je na snagu prekid vatre od 12 sati tokom kojeg bi civili trebalo da budu evakuisani iz zona zahvaćenih najžešćim sukobima i da dobiju neophodnu pomoć. Najviši diplomatski zvaničnici iz SAD, Evrope i Bliskog istoka danas su na sastanku u Parizu pozvali na produženje 12-časovnog primirja između Izraela i Hamasa koje je trenutno na snazi u pojasu Gaze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Mi pozivamo sve strane da produže humanitarno primirje", rekao je novinarima šef francuske diplomatije Loran Fabijus nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i kolegama iz Britanije, Nemačke, Italije, Katara, Turske, kao i predstavnicima EU, javio je AFP.

Izraelska vojska jutros je potvrdila da je stupio na snagu prekid vatre, ali je i upozorila da će odgovoriti ako "teroristi" iskoriste zatišje i napadnu izraelske trupe ili civile.

"Tokom primirja nastavljaju se operativne aktivnosti kako bi se lokalizovali tuneli u pojasu Gaze", navela je vojska. 

Tela najmanje 35 Palestinaca izvučena su danas iz ruševina širom Gaze čime je broj žrtava od početka izraelske ofanzive 8. jula povećan na 926, saopštila je služba hitne pomoći.

Portparol službe Ašraf al-Kudra naveo je da su tela izvučena tri sata pošto je dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u pojasu Gaze stupio na snagu, 19. dana sukoba.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u petak uveče da nije uspeo da izdejstvuje sedmodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, a potom je izraelski ministar odbrane Moše Jalon ukazao na mogućnost "značajnog širenja kopnene operacije u Gazi".

Stanovnici Gaze prave zalihe i proveravaju štetu

 Hiljade stanovnika Gaze koji su napustili poprište borbi Izraela i Hamasa, vratili su se tokom današnjeg 12-časovnog primirja u uništene granične oblasti i našli srušenu većinu kuća, a šut blokira puteve i ulice na koje su popadali električni vodovi.

U severnom gradu Bejt Hanunu, stanovnici su naišli na ruševine na sve strane. Većina je pobegla pre nekoliko dana na upozorenje Izraela da će taj grad biti na meti raketne paljbe.

Kola hitne pomoći Crvenog polumeseca uspela su da dođu do najgore pogođenih oblasti, uključujući i Bejt Hanun i istočnu oblast grada Gaze Šidžaija, kako bi odnela tela poginulih.

U dve granične oblasti kola hitne pomoći nisu mogla da uđu, jer su izraelski tenkovi ispaljivali hice upozorenja, saopštio je Crveni polumesec.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministri za produženje prekida vatre

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jul.2014

PARIZ - Ministri spoljnih poslova SAD, zemalja Evrope i sa Bliskog istoka pozvali su danas na produženje 12-časovnog prekida vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prenio je ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.