Stupio na snagu prekid vatre u pojasu Gaze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2014, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupio na snagu prekid vatre u pojasu Gaze

Jutros u osam časova po lokalnom vremenu u pojasu Gaze stupio je na snagu prekid vatre od 12 sati tokom kojeg bi civili trebalo da budu evakuisani iz zona zahvaćenih najžešćim sukobima i da dobiju neophodnu pomoć.

Izraelska vojska jutros je potvrdila da je stupio na snagu prekid vatre, ali je i upozorila da će odgovoriti ako "teroristi" iskoriste zatišje i napadnu izraelske trupe ili civile.

"Tokom primirja nastavljaju se operativne aktivnosti kako bi se lokalizovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tuneli u pojasu Gaze", navela je vojska. 

Nekoliko sati pre nego što je prekid vatre stupio na snagu, u izraelskim vazdušnim napadima na jug pojasa Gaze povređeno je 20, a stradalo je osam Palestinaca, među kojima četvoro dece.

Time je broj stradalih Palestinaca porastao na 879. Prema podacima UNICEF-a, među žrtvama ima 192 dece.

 Od 8. jula, kada je počeo novi izraelsko-palestinski sukob, stradalo je 37 izraelskih vojnika, među kojima su dvojica poginula tokom jučerašnjih sukoba.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u petak uveče da nije uspeo da izdejstvuje sedmodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, a potom je izraelski ministar odbrane Moše Jalon ukazao na mogućnost "značajnog širenja kopnene operacije u Gazi".

U cilju smirivanja situacije u pojasu Gaze, Keri bi danas trebalo da u Parizu razgovara sa šefovima diplomatije Turske i Katara, zemalja koje imaju uticaja na radikalni palestinski pokret Hamas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Gazi stupilo na snagu humanitarno primirje

Izvor: Akter, 26.Jul.2014

Dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u pojasu Gaze stupio je na snagu jutros u sedam časova

Nastavak na Akter...

Zvaničnici pozvali na produžetak primirja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2014

Jutros u osam časova po lokalnom vremenu u pojasu Gaze stupio je na snagu prekid vatre od 12 sati tokom kojeg bi civili trebalo da budu evakuisani iz zona zahvaćenih najžešćim sukobima i da dobiju neophodnu pomoć. Najviši diplomatski zvaničnici iz SAD, Evrope i Bliskog istoka danas su na sastanku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.