U Glini parastos za više od 2.000 Srba, žrtava ustaškog režima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2024, 10:09

U Glini parastos za više od 2.000 Srba, žrtava ustaškog režima

Na pravoslavnom groblju u Glini danas će biti služen pomen za više od 2.000 Srba koje su ustaše zverski pobile od maja do avgusta 1941. godine.
Pomen će biti služen na groblju na kojem je, zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske, 2021. godine obnovljena spomen-kosturnica.
Inicijativu za obnovu spomen-kosturnice pokrenulo je Veće srpske manjine grada Gline i potomaka žrtava, rekao je Srni predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji i potomak žrtava Milorad Arlov, koji će prisustvovati parastosu.
Masovna ubistva Srba u Glini počela su u maju 1941. godine, a jedan od najsvirepijih zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bio je pokolj nekoliko stotina Srba u glinskoj pravoslavnoj...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.