U zeničkoj kotlini i dalje na delu etničko čišćenje Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2024, 10:09

U zeničkoj kotlini i dalje na delu etničko čišćenje Srba

Nijedno srpsko selo na području zeničke kotline od poslednjeg rata nije obnovljeno, što ukazuje na doslednost dugoročne politike etničkog čišćenja zeničkih Srba u Federaciji BiH, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba, čija delegacija je posetila to područje.
Podsećaju da je u Zenici do rata živelo 24.500 Srba, a da ih sada živi oko 1.000, da su sva srpska sela zapaljena i uništena, kao i 11 pravoslavnih kapela.
Kapale su srušene u većinski srpskim selima Sviće, Mutnica, Bijele Vode, Klopče, Vraca Gornja, Bistrica Gornja, Janjići, Kovanići, Lijeske, Loznik, Osojnica, Plavčići, Ponihovo, Putovičko polje, Klopački vrh, a rušena su i pravoslavna groblja.
O tome koliko je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.