Vujović u Parizu: Ključ su infrastruktura, inovacije i trgovina

Izvor: Blic, 04.Jul.2016, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović u Parizu: Ključ su infrastruktura, inovacije i trgovina

Infrastruktura, inovacije i trgovina ključne su tačke na koje se Vlada Srbije danas koncentriše, kako bi u tim oblastima bili uspešni sutra, rekao je ministar finansija Dušan Vujović na trećem Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Parizu.

Vujović je u izjavi Tanjugu na marginama skupa, rekao da je na panelu ministara ekonomije i finansija bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reči o mogućnostima za investicije i poboljšanju poslovne klime u regionu, ekonomskim problemima u državama Zapadnog Balkana i kako da se zajedničkim naporima dodje do najefikasnijeg rešenja.

- Mi smo poboljšali poslovno okruženje i postigli mnogo na polju podsticanja investicija. Da bismo održali ove rezultate na duže staze potrebno je da dobro planiramo projekte na regionalnom nivou i da što pre prelazimo na njihovu implementaciju - rekao je Vujović.

Pročitajte još

Vujović je, izveštaču Tanjuga rekao da su ovakvi skupovi važni i zato što na jednom mestu okupljaju premijere, ministre spoljnih poslova, ali i finansija i ekonomije - a to su tri osnovne poluge i tri nivoa na kojima se dogovaraju investicije i saradnja u regionu.

- Tako se poručuje privatnom sektoru da je vreme da očekuju saradnju u regionu i da se pripreme za krupne investicije, kako ih ja nazivam, investicije treće generacije - rekao je Vujović dodajući da na samitu prisustvuje i nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri nekoliko zemalja Evrope.

Samit u Parizu: Vučić jutros sa Ramom i Milerom, večera sa Olandom i Merkelovom

Vujović je istakao da vodeće zemlje Evrope podržavaju integraciju balkanskih zemalja, i podsetio da je i komesar za proširenje Johanes Han danas rekao da očekuje integraciju celog Balkana.

- To je važan korak, kako zemlje našeg regiona ne bi doživele stres zbog izloženosti evropskoj konkurenciji - objasnio je srpski ministar ističući da je ovaj samit dobra i konstruktivna inicijativa.

Govoreći o rastu koji su ostvarile zemlje regiona, ali i Srbija, Vujović je rekao da je Srbiju izuzetno značajno što je u datim okolnostima uspela da iz negativne stope rasta BDP-a pređe u pozitivnu stopu.

- Sad već hvatamo korak sa regionom, a čak i prevazilazimo susede, a to je veoma važno. Veoma je dobro što smo to uspeli u sred fiskalne konsolidacije, koja je inače recesiona - konstatovao je Vujović.

Ministar je istakao da je njegova poruka da vlada ne sme time da se zadovolji i da stane s reformama, jer imamo još izvora rasta.

- Imamo izvore rasta i u neiskorišćenim kapacitetima u preduzećima, u braunfild investicijama i nezaposlenosti. Budućnost je da investiramo u znanje i nove grinfild investicije i da se povezujemo u regionu, da povećavamo sposobnost konkurentnog i zajedničkog nastupanja na svetskim tržištima i evropskim. To je uslov budućeg održivog rasta - zaključio je on.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.