Vreli dani u Parizu, najtoplije u poslednjih sedam decenija

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreli dani u Parizu, najtoplije u poslednjih sedam decenija

Pariz će najverovatnije premašiti rekord iz 1947, kad je izmereno 40 stepeni Celzijusa. U Francuskoj je narandžasti meteo-alarm proglašen za veliki deo teritorije – na severu zemlje, ali i u prestonici. Jasna Mitić, državljanka Srbije koja živi i radi u Parizu, kaže za RTS da je reč o netipičnoj situaciji jer temperatura u glavnom gradu Francuske retko kada pređe 30 podeljak Celzijusove skale. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Jasna Mitić je rekla da je u stanu, i pre devet sati, temperatura u kući 32 stepena, a napolju 29 stepeni.

To je, dodaje, potpuno neobična situacija za Pariz, jer kada temperatura u Parizu pređe 30 stepeni, to je već veoma toplo za Grad svetlosti.
"Na stanicama metroa se besplatno deli voda. Svuda stoje upozorenja i uputstva da se pije dosta vode i da se hidrira organizam", ispričala je Mitićeva.
Prema njenim rečima postoje klimatizovani prostori, ali u Parizu nije situacija istovetna kao u Beogradu – da svaka institucija i stan imaju klimu, jer nije reč o tipičnoj situaciji kada je reč o toploti.
Visoka temperatura, kaže, nije smanjila broj turista i građana na ulicama.
"Rashlađuje se svako na svoj način. Postoji Pariska plaža, koja ima sadržaja oko Sene. Nažalost, tu ne može da se kupa, ali i to je neki način da se ljudi rashlade", dodaje Mitićeva.
Zapadnu Evropu očekuje novi talas vrućine ove sedmice.
U većem delu Francuske je izdat narandžasti meteo-alarm, najviši nivo upozorenja posle crvenog.
Meteo Frans je saopštio da bi temperatura u Parizu mogla da pređe rekordna 40,4 stepena Celzijusovih zabeležena 1947. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pariz "se topi" od vrućine, Srpkinja objašnjava situaciju

Izvor: B92, 25.Jul.2019

Pariz će najverovatnije premašiti rekord iz 1947, kad je izmereno 40 stepeni Celzijusa...U Francuskoj je narandžasti meteo-alarm proglašen za veliki deo teritorije, na severu zemlje, ali i u prestonici...Jasna Mitić, državljanka Srbije koja živi i radi u Parizu, kaže za RTS da je reč o netipičnoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.