Vojna saradnja Srbije i Francuske

Izvor: S media, 07.Apr.2011, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna saradnja Srbije i Francuske

Ministri odbrane Srbije i Francuske, Dragan Šutanovac i Žerar Longe, potpisali su danas u Parizu Sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane. Takodje, danas u Beogradu potpisan je i Plan bilateralne vojne saradnje za 2011. godinu sa Italijom.

Sporazumom je predviđeno unapređenje saradnje ministarstava odbrane dve zemlje u oblasti školovanja, vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje i razmene oficira-stručnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << saradnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Šutanovac je naglasio da je ovo značajan momenat za Srbiju da u okviru partnerstva sa Francuskom istovremno zaključi i sporazum o pitanjima odbrane, čime se još više učvršćuju tradicionalno dobri bilateralni odnosi dve vojske.

Na osnovu sporazuma biće omogućeno da oficiri Vojske Srbije nastave staru tradiciju srpske vojske i školuju se u najprestižnijim vojnim školama, kakva je francuski "Sen Sir", navodi se u saopštenju.

Longe sa saglasio sa ovim stavom i naglasio da i na ovaj način Francuska podržava Srbiju u njenom procesu reformi i evropskih integracija.

Današsnji sastanak Šutanovca i Longea održan je u okviru posete predsednika Srbije Borisa Tadića Francuskoj, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Nakon prijema uz najviše vojne počasti koje je svom srpskom kolegi Šutanovcu organizovao ministar Longe, dve delegacije su razgovarale o više značajnih tema.

Sagovornici su se saglasili da je bilateralna vojna saradnja između Srbije i Francuske na veoma visokom nivou, ali da uvek ima uslova za njeno dalje unapređenje.

Šutanovac je upoznao francuskog kolegu sa do sada sprovedenim reformama u sektoru bezbednosti naglašavajući posebno proces profesionalizacije Vojske Srbije, dostizanje standarda modernih evropskih armija, ispunjavanja obaveza iz "Partnerstva za mir" i uključivanje u Zajedničku odbrambenu i bezbednosnu politiku EU.

Srbija i Alžir potpisali četiri sporazuma

Nalazište nafte na granici Rumunije sa Srbijom

Ministri su razgovarali i o uključivanju oficira Vojske Srbije u kontigent francuske vojske u misiji EU - "Atalanta", kao i sanitetskog tima u misiju "EUTM" Somalija - Uganda.

Sagovornici su se složili da će time Vojska Srbije pored angažovanja u multinacionalnim operacijama UN biti uključena kao ravnopravni partner u civilne i vojne misije EU i postati partner državama Evrope u obezbeđivanju mira.

Šutanovac i Longe su razgovarali i o vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji, posebno o potrebi unapređenja tehničke saradnje i zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

Plan vojne saradnje sa Italijom za 2011. godinu

Predstavnici Ministarstva odbrane Srbije i Oružanih snaga Italije danas su u Beogradu potpisali Plan bilateralne vojne saradnje za 2011. godinu.

"Srbija i Italija imaju razvijenu kvalitetnu vojnu saradnju, čiji je stepen realizacije među najvišim u regionu, a težišne aktivnosti su iz oblasti školovanja, razmene iskustava iz mirovnih operacija i specijalističke obuke", istaknuto je prilikom potpisivanja tog plana.

Norveška donira Srbiji sedam miliona evra

Najveći zavodnik na svetu imao 8.000 partnerki

Srbija i Alžir potpisali četiri sporazuma

"Italija je izrazila spremnost da podrži Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u uključivanju u zajedničku politiku odbrane i bezbednosti EU, angažovanjem eksperata i boljeg razumevanja zahtevanih procedura", objavaljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.

Plan je potpisan tokom bilateralnih odbrambenih konsultacija kojima su rukovodili načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Milorad Perić i zamenik pomoćnika za vojnu politiku i planiranje Generalštaba Oružanih snaga Italije kontraadmiral Paolo Sandali.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojna saradnja Francuske i Srbije

Izvor: B92, 07.Apr.2011

Pariz -- Ministri odbrane Srbije i Francuske, Dragan Šutanovac i Žerar Longe, potpisali u Parizu Sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane...Sporazumom je predviđeno unapređenje saradnje ministarstava odbrane dve zemlje u oblasti školovanja, vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje i...

Nastavak na B92...

Srbija i Italija potpisale plan bilateralne vojne saradnje

Izvor: Blic, 07.Apr.2011

BEOGRAD - Predstavnici Ministarstva odbrane Srbije i Oružanih snaga Italije danas su u Beogradu potpisali Plan bilateralne vojne saradnje za 2011. godinu..."Srbija i Italija imaju razvijenu kvalitetnu vojnu saradnju, čiji je stepen realizacije među najvišim u regionu, a težišne aktivnosti su iz...

Nastavak na Blic...

Tadić sa Sarkozijem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2011, 10:11

PARIZ -..Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas u Jelisejskoj palati u Parizu sa šefom francuske države Nikolom Sarkozijem. Tadić i Sarkozi će razgovarati o evropskim integracijama Srbije i bilateralnim odnosima. Dvojica predsednika će, takođe, potpisati političku deklaraciju koja predstavlja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Unaprediti vojnu saradnju sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2011

BEOGRAD -..Jedan od važnijih zadataka Ministarstva odbrane Srbije u narednom periodu biće unapređenje vojne saradnje sa Rusijom, s obzirom na to da u proteklom periodu ova saradnja nije bila na zadovoljavajućem nivou, odnosno nije pratila ukupan razvoj političkih odnosa dve države, piše beogradska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu

Izvor: S media, 08.Apr.2011

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i francuski ministar za evropska pitanja Loran Vokije potpisali su danas u Parizu Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske. ..Dogovor o strateškom partnerstvu sa Francuskom postignut je praktično još sredinom 2009. godine prilikom...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.