VOJNI SPORAZUM SRBIJE I FRANCUSKE

Izvor: Kurir, 07.Apr.2011, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJNI SPORAZUM SRBIJE I FRANCUSKE

BEOGRAD - Ministri odbrane Srbije i Francuske Dragan Šutanovac i Žerar Longe potpisali su danas u Parizu Sporazum o bilateralnoj vojnoj saradnji i izrazili nadu da će ona biti unapređena.

Kako je objavljeno na sajtu ministarstva odbrane Srbije, Sporazum predviđa unapređenje saradnje dva ministarstva u oblasti školovanja, vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje, kao i razmene oficira-stručnih saradnika.

"Prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << potpisivanja Sporazuma ministar Šutanovac je naglasio da je zaključenje sporazuma o pitanjima odbrane u okviru partnerstva s Francuskom značajan momenat za Srbiju, čime se još više učvršćuju tradicionalno dobri bilateralni odnosi dve vojske", navedeno je iz srpskog ministarstva.

Ministri su na sastanku upriličenom tokom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Francuskoj konstatovali da je vojna saradnja dve zemlje na visokom nivou, ali da postoje uslovi za njeno dalje unapređenje. Šutanovac i Longe su, takođe, razmatrali bezbednosnu situaciju na zapadnom Balkanu i severu Afrike, a srpski ministar je upoznao francuskog kolegu s reformama u sektoru bezbednosti Srbije.

Šutanovac je francuskom kolegi kazao da očekuje brzo zaključenje sporazuma o bezbednosti Srbije i Evropske unije, a na sastanku je bilo reči i o uključivanju oficira Vojske Srbije u kontigent francuske vojske u misiji EU "Atalanta" u Somaliji.

"Sagovornici su se složili da će time Vojska Srbije, pored angažovanja u multinacionalnim operacijama UN, biti uključena kao ravnopravni partner u civilne i vojne misije EU i postati partner državama Evrope u obezbeđivanju mira", saopšteno je iz ministarstva odbrane Srbije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.