Veče sećanja na Savu Šumanovića u Šidu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2019, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veče sećanja na Savu Šumanovića" u Šidu

30. avgusta 1942. godine srpskog slikara Savu Šumanovića, majstora pejzaža, aktova i mrtve prirode, ustaše su streljale u Sremskoj Mitrovici u Drugom svetskom ratu, posle zverskog mučenja. Dugo je živeo u Parizu, a od 1930. u Šidu. Njegove velike kompozicije "Doručak na travi" i "Pijana lađa" spadaju među najznačajnija dela srpskog modernog slikarstva. Galerija slika u Šidu koja nosi ime velikog srpskog umetnika, obeležila je datum kada je stradao programom pod nazivom "Veče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sećanja na Savu Šumanovića".

Poštovaoci dela velikog slikara mogli su da prisustvuju predavanju i čuju istorijske činjenice za period kada je umetnik živeo i stvarao. Najznačajnija dela Šumanovića nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu i u galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.