30. avgust  2019. 14.20  →  23.06 | Izvor: RTV (Slaviša Rajc)

"Veče sećanja na Savu Šumanovića" u Šidu

ŠID -

30. avgusta 1942. godine srpskog slikara Savu Šumanovića, majstora pejzaža, aktova i mrtve prirode, ustaše su streljale u Sremskoj Mitrovici u Drugom svetskom ratu, posle zverskog mučenja. Dugo je živeo u Parizu, a od 1930. u Šidu. Njegove velike kompozicije "Doručak na travi" i "Pijana lađa" spadaju među najznačajnija dela srpskog modernog slikarstva. Galerija slika u Šidu koja nosi ime velikog srpskog umetnika, obeležila je datum kada je stradao programom pod nazivom "Veče sećanja na Savu Šumanovića".

video icon

Poštovaoci dela velikog slikara mogli su da prisustvuju predavanju i čuju istorijske činjenice za period kada je umetnik živeo i stvarao. Najznačajnija dela Šumanovića nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu i u galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu.

Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta rano ujutro, zamolio je da se spremi, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek, ne znajući za šta ga terete. Stradao je sa 120 meštana Šida 30. avgusta u Sremskoj Mitrovici, govore istorijski podaci.

Stvaralački opus velikog slikara obuhvata oko 800 ulja na platnu i preko 400 crteža, akvarela, gvaševa i pastela. Po povratku u Šid iz Pariza gde je živeo neko vreme slikao je uglavnom prostrane sremske jesenje pejzaže i zrele vinograde, ili zimu sa ogromnim snežnim pokrivačem i velikim belim površinama.

Proslavljeni slikar je te 1942, kao i 1941. godine slikao manjim intenzitetom nego inače, zabrinut trenutnim vremenima. U momentu hapšenja na štafelaju ostala je tada upravo završena slika "Beračice", danas izložena u Memorijalnoj galeriji u Šidu.

 

Tagovi
Srodne vesti