VIDEO: Umetnik dvadeset dana sedeo na jajima i izlegli se pilići

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Umetnik dvadeset dana sedeo na jajima i izlegli se pilići

Iz deset kokošjih jaja koja je francuski umetnik Abraham Poinčeval, u sklopu jednog od svojih performansa, tri nedelje grejao telesnom temperaturom zatvoren u staklenom terarijumu pariskog muzeja Palais de Tokyo, izlegli su se pilići.

Kad je krajem marta odlučio da postane kokoška, umota se u ćebe i "sedi" na jajima, očekivao je da će se pilići izleći za 21 do 26 dana. Nije mnogo pogrešio u proceni, jer je prvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pile ugledalo svetlost dana u utorak, a ostalih devet u četvrtak, izvestio je portparol pariskog muzeja, dodavši da su pilići na putu ka obližnjoj farmi.

Poinčeval je poznat po neobičnim performansima, poput trodnevnog boravka u steni, dvonedeljnog boravka u prepariranom medvedu i plovidbi Rajnom u ogromnoj boci.

Naučnici su procenili da Poinčevalov poslednji poduhvat neće uspeti, odnosno da će završiti pogubno po embrione jer ljudi imaju nižu telesnu temperaturu od kokoške, ali on ih je u tome demantovao.

Četrdesetčetvorogodišnji umetnik je pre početka performansa "Jaje" objasnio da prizor muškarca koji sedi na jajima "u prvi plan stavlja pitanje metamorfoze i polova".



Autor: Hina

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.