Izvor: Danas, 23.Mar.2016, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ucenjivačka politika FIBA

Milom ili silom zvanična je politika FIBA u nameri da klubove privoli da igraju u evropskim klupskim takmičenjima pod njenom ingerencijom. Međunarodna košarkaška federacija u ponedeljak je u Parizu predstavila koncept Lige šampiona od 32 kluba, od kojih će 24 direktno biti deo elitnog takmičenja, a osam kroz kvalifikacije. Svi učesnici dobiće se na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << rezultata u nacionalnim ligama; međutim FIBA je u Parizu zapravo predstavila finansijsku konstrukciju, ali nije objavila imena klubova učesnika, što se očekivalo, indirektno potvrdivši da prvo želi da dobije bitku sa Bordom koji upravlja Evroligom (ECA) i to na način koji je zaista neprimeren jednoj svetskoj košarkaškoj organizaciji - ucenama i pretnjama sankcijama.

 Naime, FIBA je u Evrokupu našla "meko tkivo" ECA i po svaku cenu želi da svim klubovima zabrani da učestvuju u njemu i to tako što će sankcionisati sve nacionalne saveze čiji se klubovi odluče da samovoljno nastupe u pomenutom takmičenju.

Na primerima Francuske i Italije najbolje se može videti koliko je situacija delikatna. Iako su savezi pomenutih zemalja prihvatili klupski koncept FIBA, pojedini klubovi poput Asvela, Ređo Emilije, Trenta izjasnili su se da žele da igraju Evrokup. FIBA je zatražila od Italije da automatski suspenduje pomenute klubove, odnosno izbaci ih iz nacionalnog prvenstva, gledajući isključivo svoj interes. Nešto slično mogu zatražiti i od KSS, s obzirom da su na nedavnoj sednici Skupštine ABA lige klubovi izglasali opciju priklanjanja ECA, a nacionalni savezi regiona podržali svoje klubove, odnosno postojanje ABA lige.

U skladu sa ponudom Evrolige, a to su tri kluba u Evrokupu na osnovu plasmana u regularnom delu ove sezone ABA lige (osim šampiona) KSS bi trebalo da suspenduje Crvenu zvezdu ili Mega Leks, u suprotnom reprezentacija bi mogla da bude izbačena sa Olimpijskih igara u Riju, ako se prethodno kvalifikuje.

FIBA je svesna da ukoliko zaživi Evrokup, tačnije ukoliko opstane, njen koncept Lige šampiona ne bi imao smisla, tačnije postao bi trećerazredno takmičenje. Pošto finansijski ne može da se meri sa ECA (fond 36 miliona evra) u odnosu na 4,4 miliona sa kojima raspolaže Ligu šampiona, FIBA nema sredstava i moći da napadne najjačih 11 klubova Evrolige zbog kojih savezi neće snositi nikakve sankcije, što samo pokazuje perfidnost Međunarodne košarkaške federacije u sukobu sa ECA. Zato je rešena da napadne slabije klubove i da preko njih preti nacionalnim savezima po cenu da zavadi klubove i saveze, prenebregavajući činjenicu da su klubovi osnova košarke u svakoj državi i da su savezi tu da podrže odluku klubova, a ne obrnuto.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.