Ubica iz Tuluza snimio napad?

Izvor: B92, 20.Mar.2012, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubica iz Tuluza snimio napad?

Pariz -- Policija vodi jednu od najobimnijih potraga u Francuskoj tražeći napadača na jevrejsku školu u Tuluzu. Sumnja se da je on snimio ubistvo troje dece i rabina.

"Napadač je možda snimio svoje zlodelo", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Francuske Klod Gean.

Prema njegovim rečima, napadač je "na okrvavljenim grudima nosio malu video kameru", a kada su ga novinari u Tuluzu upitali da li je ubica možda snimio ono što je uradio, Gean je odgovorio: "Moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je".

Francuske vlasti su oformile poseban tim koji pregleda internet u potrazi za eventualnim snimkom, ali dosad ništa nije pronađeno.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi zamrzao je privremeno predizbornu kampanju.

Istovremeno, u svim francuskim školama održan je minut ćutanja. Francuska novinska agencija navodi da je "zemlja u šoku".

Francuske vlasti preduzele su mere zaštite jevrejskih i muslimanskih škola, a Sarkozi je rekao da su mere uzbune u toj centralnopirinejskoj oblasti podignute na najviši "ljubičasti nivo", što je prvi put da se to desi u Francuskoj. Taj nivo dozvoljava vlastima uvođenje bezbednosnih mera koje uključuju i zatvaranje željezničkih pravaca i aerodroma.

Policija, koja je organizovala jednu od najvećih potraga u svojoj istoriji, istražuje treći napad u oblasti Tuluza, u kojoj je za osam dana jedna naoružana osoba izvršila napad istim pištoljem, vozeći se ukradenim motorom. Na slučaju radi više od 200 ljudi, među kojima su i specijalisti za borbu protiv terorizma, a prema informacijama iz tužilaštva istraga ide u dva pravca - ka ekstremnim desničarima i islamskim ekstremistima.

Ubica je prvo koristio pištolj kalibra devet milimetara koji se zaglavio, pa ga je zamenio kalibrom 45 u krvavom napadu na školu "Blago Tore" (Ozar Hatorah) , navodi francuska agencija.

"U napadu na decu i jevrejskog nastavnika, motiv antisemitizma izgleda očigledan", rekao je Sarkozi u obraćanju naciji na televiziji, nakon što se vratio u Pariz sa mesta ubistva.

Ubijeni su francusko-izraelski građani, 30-godišnji rabin Džonatan Sendler i njegovi sinovi Arije od pet i Gabrijel od četiri godine, kao i sedmogodišnja devojčica Mirijam Monsonego, navodi AFP.

Peta žrtva napada, 17-godišnji mladić je ranjen, ali predstavnici lokalne zajednice očekuju da on preživi. Prema tvrdnjama svedoka, ubica je imao kacigu i pre nego što je otvorio vatru mirno je parkirao motor.

AFP podseća da su u dva slična incidenta na jugozapadu Francuske ubijena tri padobranca poreklom iz severne Afrike prošle sedmice.

Agencija izveštava i da su sinoć hiljade Parižana, predvođeni jevrejskim studentskim grupama, održali marš u tišini na istoku Pariza, obilazeći istorijske jevrejske četvrti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.