Uzbuna na jugozapadu Francuske, Sarkozi zamrznuo kampanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbuna na jugozapadu Francuske, Sarkozi "zamrznuo" kampanju

PARIZ -

Francuski predsednik Nikola Sarkozi obustavio je privremeno kampanju pred predsedničke izbore sledećeg meseca, a Francuska je podigla uzbunu bez presedana na jugozapadu zemlje dok policija traga za osumnjičenim ubicom troje dece i nastavnika u jevrejskoj školi u Tuluzu, javio je Frans pres.

Istovremeno, u svim francuskim školama danas će biti održan minut ćutanja.

Francuska novinska agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi da je "zemlja u šoku", a da je Sarkozi kampanju za reizbor obustavio bar do sutra.

Policija istražuje treći napad u oblasti Tuluza, u kojoj je za osam dana jedna naoružana osoba izvršila napad istim pištoljem, vozeći se ukradenim motorom.

Ubica je prvo koristio pištolj kalibra devet milimetara koji se zaglavio, pa ga je zamenio kalibrom 45 u jučerašnjem krvavom napadu na školu "Blago Tore" (Ozar Hatorah) , navodi francuska agencija.

Francuske vlasti preduzele su mere zaštite jevrejskih i muslimanskih škola, a Sarkozi je rekao da su mere uzbune u toj centralnopirinejskoj oblasti podignute na najviši, "ljubičasti nivo".

Taj nivo dozvoljava vlastima uvođenje bezbednosnih mera koje uključuju i zatvaranje željezničkih pravaca i aerodroma.

"U napadu na decu i jevrejskog nastavnika, motiv antisemitizma izgleda očigledan", rekao je Sarkozi u obraćanju naciji na televiziji, nakon što se vratio u Pariz sa mesta ubistva.

Ubijeni su francusko-izraelski građani, 30-godišnji rabin Džonatan Sendler i njegovi sinovi Arije od pet i Gabrijel od četiri godine, kao i sedmogodišnja devojčica Mirijam Monsonego, navodi AFP.

Peta žrtva napada, 17-godišnji mladić je ranjen, ali predstavnici lokalne zajednice očekuju da on preživi.

Prema tvrdnjama svedoka, ubica je imao kacigu i pre nego što je otvorio vatru mirno je parkirao motor.

AFP podseća da su u dva slična incidenta na jugozapadu Francuske ubijena tri padobranca poreklom iz severne Afrike prošle sedmice.

Agencija izveštava i da su sinoć hiljade Parižana, predvođeni jevrejskim studentskim grupama, održali marš u tišini na istoku Pariza, obilazeći istorijske jevrejske četvrti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubica iz Tuluza snimio napad?

Izvor: B92, 20.Mar.2012

Pariz -- Policija vodi jednu od najobimnijih potraga u Francuskoj tražeći napadača na jevrejsku školu u Tuluzu. Sumnja se da je on snimio ubistvo troje dece i rabina..."Napadač je možda snimio svoje zlodelo", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Francuske Klod Gean...Prema njegovim rečima,...

Nastavak na B92...

Potraga za ubicom iz Tuluza

Izvor: Šumadija Press, 20.Mar.2012

Francuska je podigla uzbunu bez presedana na jugozapadu zemlje dok policija traga za osumnjičenim ubicom troje dece..

Nastavak na Šumadija Press...

Uzbuna na jugozapadu Francuske, Sarkozi zamrznuo kampanju

Izvor: Blic, 20.Mar.2012

PARIZ - Francuski predsednik Nikola Sarkozi obustavio je privremeno kampanju pred predsedničke izbore sledećeg meseca, a Francuska je podigla uzbunu bez presedana na jugozapadu zemlje dok policija traga za osumnjičenim ubicom troje dece i nastavnika u jevrejskoj školi u Tuluzu, javio je Frans pres....

Nastavak na Blic...

Francuska: Velika potraga za ubicom

Izvor: medio.rs, 20.Mar.2012

Na jugozapadu Francuske podignuta je uzbuna najvišeg nivoa dok policija traga za napadačem na jevrejsku školu u Tuluzu koji je ubio troje dece i jednog rabina.

Nastavak na medio.rs...

Visoki nivo terorističke pretnje u Francuskoj

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2012

20.03.2012. -..U Francuskoj je počela potraga za ubicom, koji je za proteklih sedam dana, na jugu Francuske, usmrtio troje dece i četiri odrasle osobe. Po prvi put u istoriji, predsednik je stavio na snagu, najviši – crveni- nivo antiterorističkog plana i objavio maksimalno upozorenje u celom...

Nastavak na Vostok.rs...

Policija uhapsila jednu osobu u Tuluzu

Izvor: Blic, 21.Mar.2012, 08:45

Francuska policija uhapsila je jedno lice u sklopu akcije pokrenute rano jutros radi hapšenja osumnjičenog za ubistvo troje dece i rabina u jevrejskoj školi na jugozapadu Francuske, izjavio je policijski izvor...Dvojica francuskih policajaca povređena su u pucnjavi koja se dogodila rano jutros tokom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.