U INAT TERORISTIMA! Zbog profesorove odrubljene glave, karikature Šarli ebdoa osvanule na zgradama Francuske (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2020, 22:55

U INAT TERORISTIMA! Zbog profesorove odrubljene glave, karikature Šarli ebdoa osvanule na zgradama Francuske (VIDEO)

U čast Patija, na vladine zgrade u nekim francuskim gradovima projektovani su crteži Muhameda iz satiričnog lista "Šarli ebdo", svetski poznatog zbog masakra u januaru 2015. kada su braća Šerif i Said Kuači upali u redakciju i ubili 12 ljudi.

Francusku je prošle nedelje zgrozila brutalna likvidacija nastavnika istorije Samuela Patija, kojem je tinejdžer poreklom iz Čečenije u predgrađu Pariza odrubio glavu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << snimio je i objavio na društvenim mrežama, zbog karikatura proroka Muhameda koje je Pati pokazao učenicima.

Crteži Muhameda bili su izloženi u većnicama u Montpeljeu i Tuluzu, a Pati je dobio spomen-obeležje na čijem je otkrivanju u Parizu bio i predsednik Emanuel Makron.

Makron je Patija opisao kao "tihog heroja koji je predstavljao vrednosti Francuske Republike". Posthumno mu je dodelio Legiju časti, najvišu francusku civilnu čast.

Podsetimo, otac jedne 13-godišnje učenice je zbog Patijevog pokazivanja karikatura Muhameda pozvao na mobilizaciju protiv nastavnika i zatražio da mu se da otkaz u školi.

Na društvenim mrežama je objavio Patijevo ime i prezime i adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana pre napada.

Na telefonu ubice, 18-godišnjeg Abulaha Anzorova, koga je ubila policija, pronađena je fotografija Patija i poruka u kojoj priznaje ubistvo.

Ukupno je uhapšeno 11 ljudi, među kojima su islamski propovednik i otac učenice koji se na pokazivanje karikatura Muhameda žalio na društvenim mrežama.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.