Terorizam: Broba protiv simptoma ili bolesti?

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorizam: Broba protiv simptoma ili bolesti?

24.01.2015. -




Posle terorističkih akata u Parizu Evropska komisija, kako se saopštava, pristupila je razradi kompleksne antiterorističke strategije EU. Ona treba da bude predstavljena već na proleće ove godine. U međuvremenu, u samim zemljama EU razvila se diskusija povodom usvajanja oštrijih mera borbe protiv terorizma. Istina, niz iznetih inicijativa nije nov.

Prema rečima prvog zamenika predsednika Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Fransa Timermansa, koga citira evropski Internet-portal Euronjuz, trenutno teče intenzivan politički rad. Pri tome, kako je rekao Timermans, odgovor na terorističke opasnosti treba da bude odlučan, ali istovremeno odmeren i dobro promišljen. Kakav će biti odgovor jedinstvene Evrope na izazove koji pred njom stoje može da bude jasno već u maju ove godine. Tada antiruska strategija treba da bude predstavljena javnosti. A pojedini njeni elementi će postati predmet razmatranja na samitu EU, zakazanom za februar u Briselu.

Fransis Timermans, na primer, obećao je da će Evropska komisija udvostručiti napore kako bi postigla sporazum sa Savetom EU i Evropskim parlamentom o uvođenju jedinstvenog sistema razmene inforamcija o putnicima avionskih letova, skraćeno PNR, između država Šengenske zone i svih zemalja-članica EU. Jedinstveni sistem podržao je i šef Evropskog saveta Donald Tusk. Sa 28 različitih pravila jednostavno ćemo propasti – izjavio je on. To je kao pačvork prekrivač, još i proređen.

U Evropskom parlamentu za što brže uvođenje sistema PNR zalaže se Evropska narodna partija. Predlozi o tome iznošeni su i ranije, ali njihovo usvajanje ometala je frakcija socijal-demokrata, liberala i zelenih. Sada je odlučeno da se ideja reanimira. Avionske kompanije treba da predaju specijalnim službama podatke kao što su imena putnika, njihove adrese i brojevi kreditnih kartica. Podaci mogu da se čuvaju do 5 godina, i tim povodom se već vode diskusije.

Ali sve je pretekao, kako tvrdi list "Cicero", italijanski premijer Mario Renci, koji je predložio da se formira jedinstvena evropska obaveštajna služba. Između ostalog, on nije otkrio ništa novo – sličnu ideju već je ranije iznosila bivši šef evropske diplomatije, baronesa Ketrin Ešton.

CIA za Evropu? Ne, dosta je! – primetio je tim povodom "Cicero". – Ne, ne, i opet ne! Kao prvo, podseća izdanje, francuske specijalne službe uz svu svoju razgranatost nisu mogle da spreče teroristički akt u svojoj kući. A kao drugo, smatra list, treba ukloniti izvor terorizma. A to je pre svega radikalni islam na Bliskom Istoku koji uvlači u svoj kolovrat mlade evropljane. Konačno, potreban je jedinstveni evropski program integracije migranata, posebno omladine. O tome govori i vojni komentator agencije TASS, pukovnik u penziji Viktor Litovkin.

- Protiv terorizma je moguće boriti se kada postanu jasni uzroci uključivanja u njihove redove tih samih islamista. A to su beda, nepismenost, strašni životni uslovi, u kojima oni žive u poređenju sa Evropom. Kada na Zapadu shvate da se ne treba boriti protiv posledica, već izvora terorizma, tek tada će moći da se pojave recepti spasa od ove čudovišne bolesti. I još u Evropi treba da shvate da na drugom polu postoji Rusija, koja ima bogato iskustvo borbe protiv tog zla. Bez saradnje sa njom u datoj oblasti se ne može.

Između ostalog, što se tiče takozvane antiterorističke operacije koju vodi kijevski režim, to, kaže Litovkin, nije antiteroristička, već u suštini teroristička operacija. Za sada ovaj terorizam ne izlazi van granica Ukrajine, i sama Evropa mu je pokrovitelj. Ali ako mu Zapad otvori svoja vrata, teško da će moći da se garantuje mir Starog Sveta.

Oleg Severgin,


Izvor: Glas Rusije, foto: REUTERS/Stringer    
Pogledaj vesti o: Pariz,   Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.