Talas protesta iz Francuske zahvatio Belgiju i Holandiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2018, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talas protesta iz Francuske zahvatio Belgiju i Holandiju

Belgijska policija upotrebila je suzavac i vodene topove protiv demonstranta koji su tražili ostavku premijera Šarla Mišela i pokušali da, po uzoru na učesnike protesta "žutih prsluka" u Parizu, probiju barikade, javlja AP, navodeći da se talas antivladinih protesta iz Francuske širi na susedne zemlje Belgiju i Holandiju.

Demonstranti su u Briselu bacali su kamenje, saobraćajne znake, baklje i ostalu pirotehniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na policiju koja je blokirala pristup administrativnom centru Evropske unije.

Protesti su počeli na različitim lokacijama u gradu, a demonstranti su se približili takozvanoj evropskoj četvrti, dok agencije javljaju i da je blokiran put i pruga premam jednom od šoping centara, u vreme aktuelnih božićnih kupovina.

Portparolka briselske policije Ilz Van de Kir rekla je da se na tom području okupilo oko 400 demonstranata, a stotinak ih je uhapšeno zbog posedovanja "opasnih predmeta".

Protesti su zabeleženi i u nekoliko holandskih gradova - u Roterdamu je par stotina demonstranata u žutim prslucima pevalo u centru grada i delilo sveće prolaznicima.

Na mirnim demonstracijama ispred holandskog parlamenta u Hagu okupilo se stotinak demonstranata, a agencije javljaju da su najmanje dva demonstranta uhapšena tokom protesta u centru Amsterdama.

Agencija AP konstatuje kako "razlozi za proteste nisu sasvim jasni".

"Ni Belgija, ni Holandija nisu predložile povećanje poreza na gorivo, što je bio katalizator masovnih i nasilnih demonstracija u Francuskoj u poslednjih nekoliko nedelja", konstatuje AP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.