TRINAEST GODINA OD PREGOVORA U RAMBUJEU

Izvor: Kurir, 05.Feb.2012, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRINAEST GODINA OD PREGOVORA U RAMBUJEU

Konferencija, koja je trajala 17 dana, završena je neuspehom, a međunarodna Kontakt grupa je odlučila da se pregovori delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o rešenju kosovske krize nastave u Parizu

BEOGRAD - Sutra se navršava 13 godina od pregovora u dvorcu Rambuje kod Pariza, kada je počela mirovna konferencija o Kosovu na kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz prisustvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << međunarodnih zvaničnika.

Konferencija, koja je trajala 17 dana, završena je neuspehom, a međunarodna Kontakt grupa je odlučila da se pregovori delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o rešenju kosovske krize nastave 15. marta u Parizu. Šef delegacije Vlade Srbije na pregovorima o Kosovu Ratko Marković izjavio je tada da sastanak u Rambujeu "nije dao rezultate jer se nije pošlo od temelja, već od krova". On je dalje rekao da je sastanak u Rambujeu bio sastanak na kome se delegacije dve strane, koje je trebalo da razgovaraju i postignu sporazum, "nikada nisu sastale, da pravila za rad sastanka nikada nisu utvrđena i da je rezultirao u izjavi, a ne u sporazumu, kako uobičajeno rezultiraju takvi sastanci".

Delegacija kosovskih Albanaca prihvatila je u načelu predlog sporazuma o rešenju kosovske krize koji je predložila Kontakt grupa. Delegacija Vlade Srbije prihvatila je takođe u načelu taj predlog, ali je ostala pri stavu da se ne dozvoli prolazak kroz zemlju trupama NATO i da međunarodne snage na Kosovu budu pod okriljem UN. Druga runda pregovora o Kosovu, koja je počela 15. marta u Parizu, završena je posle četiri dana, takođe neuspehom. Državna delegacija Srbije i delegacija kosovskih Albanaca potpisale su 18. marta različite sporazume.

Delegacija kosovskih Albanaca potpisala je sporazum koji su ponudili međunarodni pregovarači, dok je državna delegacija Srbije potpisala sopstveni predlog političkog sporazuma - Sporazum o samoupravi na Kosovu i Metohiji. Ni u poslednjem pokušaju, 22. marta 1999, specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk nije uspeo da ubedi tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića da prihvati sporazum o Kosovu i razmeštanje stranih trupa u pokrajini. Neuspešne razgovore s jugoslovenskim predsednikom pre Holbruka, imali su i međunarodni posrednici za Kosovo Boris Majorski, Volfgang Petrič i Kristofer Hil.

Dva dana kasnije, 24. marta, NATO je počeo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, što je posle 78 dana rezultiralo povlačenjem jugoslovenskih snaga sa Kosova i uspostavljanjem privremene administracije UN u pokrajini (UNMIK). U februaru 2008, Evropska unija odobrila je slanje na Kosovo misije Euleks, sa zadatkom da postepeno preuzme sve nadležnosti od UNMIK-a. Misija EU na Kosovu s početnim operativnim kapacitetom počela je da deluje 9. decembra 2008. godine. U međuvremenu Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost, 17. februara 2008, koju je u protekle četiri godine priznlo 86 država, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Australija, zemlje regiona, osim BiH, i 22 članice Evropske unije.

Tri godine kasnije, 2011. u Briselu su počeli razgovori Beograda i Prištine o životnim i drugim pitanjima, uz posredovanje predstavnika EU.Ti razgovori još traju. Srpsku delegaciju predvodi je Borislav Stefanović, a albansku Edita Tahiri. U 2011. godini održano je osam rundi pregovora, a postignuti su dogovori o rešavanju pitanja slobode kretanja i matičnim knjigama, sporazum o carinskom pečatu i katastrima, dogovor o uzajamnom priznavanju univerzitetskih diploma, upravljanju na administrativnoj granici i ostvaren izvestan napredak o učešću Kosova na međunarodnim forumima, ali bez značajnijeg približavanja stavova o tom pitanju.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trinaest godina od pregovora u Rambujeu

Izvor: Politika, 05.Feb.2012

BEOGRAD – Sutra se navršava 13 godina od pregovora u dvorcu Rambuje kod Pariza, kad je počela mirovna konferencija o Kosovu na kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz prisustvo međunarodnih zvaničnika...Konferencija, koja je trajala 17 dana, završena je neuspehom,...

Nastavak na Politika...

Trinaest godina od pregovora u Rambujeu

Izvor: Studio B, 05.Feb.2012

Danas se navršava 13 godina od pregovora u dvorcu Rambuje kod Pariza,mirovne konferencije o Kosovu na kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca i međunarodnih zvaničnika...Konferencija, koja je trajala 17 dana, završena je neuspehom, a međunarodna Kontakt grupa je odlučila...

Nastavak na Studio B...

13 godina od pregovora u Rambujeu

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 01:35

Beograd -- Od početka neuspele Međunarodne konferencije o rešavanju kosovske krize, održane u zamku Rambuje kod Pariza, danas se navršava 13 godina...Neuspeh skupa održanog od 6. do 23. februara 1999. godine, rezultirao je 78-dnevnim bombarovanjem SRJ, posle čega je na osnovu Kumanovskog mirovnog...

Nastavak na B92...

Trinaest godina od Rambujea do "dijaloga"

Izvor: Mondo, 06.Feb.2012

Od početka neuspele Međunarodne konferencije o rešavanju kosovske krize, održane u zamku Rambuje kod Pariza, danas se navršava 13 godina. Dvojac Prištine Tači - Tahiri akter i Rambujea i briselskih dijaloga.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.