TESLIN VOZ: Za 15 minuta od Beograda do Niša

Izvor: Kurir, 19.Jul.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TESLIN VOZ: Za 15 minuta od Beograda do Niša

Voz "Tesla Hiperlup" bi razdaljinu od Beograda do Pariza prelazio za sat i po, od Beograda do Rima sat vremena, do Novog Sada za sedam, a do Podgorice za 30 minuta

Osnivač fabrike automobila "Tesla motors", milijarder Elon Musk objavio je senzaciju o budućnosti transporta! Naime, voz nazvan "Tesla hiperlup" razvijao bi brzine, gotovo duplo veće od najbržih aviona današnjice, a koristio bi pogon Teslinih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << motora. Jureći oko 800 milja na sat (oko 1.300 km/h) prelazio bi razdaljinu od San Franciska do Los Anđelesa za pola sata. U prevodu - od Beograda - do Niša za 15 minuta, do Berlina za sat vremena... Ako se uzme podatak da ukrcavanje ne bi trajalo dugo kao u avionu, to bi značilo da je novo prevozno sredstvo najbrži vid transporta današnjice.

Musk tvrdi da je "Hiperlup" apsolutno bezbedan, da je infrastruktura koju koristi jeftinija od bilo kojeg postojećeg načina transporta, dok bi kao gorivo mogao da koristi solarni pogon. Ideju o superbrzom vozu podržao je fizičar i bloger Brajan Dodson, stručnjak za raketni pogon, koji objašnjava princip rada na osnovu malobrojnih dostupnih informacija. Ukratko, "hiperlup" je neka vrsta pneumatskih cevi za ljude.

Naime, pneumatski sistemi cevi, koje koriste komprimovani vazduh za kretanje predmeta, još uvek su u upotrebi u nekim industrijama. U svojim ranim godinama, bilo je spekulacija da tehnologija može da se koristi za prevoz ljudi, ali niko nikad nije dokazao.

Tako bi vam od Beograda do prestonice Francuske Pariza trebalo samo sat i po vremena vožnje, a poređenja radi, toliko vam danas treba brzim vozom od Beograda do Novog Sada.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

TESLIN VOZ: Za 15 minuta od Beograda do Niša

Izvor: Dzungla.org, 19.Jul.2013

Voz „Tesla Hiperlup“ bi razdaljinu od Beograda do Pariza prelazio za sat i po, od Beograda do Rima sat vremena, do Novog Sada za sedam, a do Podgorice za 30 minuta OpširnijeKurir

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.