Izvor: RTS, 28.Nov.2022, 21:05

Šta bi EKSPO 2027 doneo Beogradu

U Parizu su boje Srbije danas branili Novak Đoković, Stefan Milenković i Miki Manojlović. Ne na teniskom terenu, u koncertnoj dvorani, pozorištu, već na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe. Sa državnom delegacijom su predstavili kandidaturu Beograda za domaćina međunarodne izložbe EKSPO 2027. Svečani prijem za visoke zvaničnike, koje predvodi premijerka Ana Brnabić, održan je u pariskom Muzeju umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zanata.
Izložba EKSPO 2027 bi Beogradu donela više od dva i po miliona gostiju i ekonomsku korist koja premašuje milijardu evra, računica je koju su izneli predstavnici Srbije na predstavljanju kandidature u Parizu.

Kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, u planu je izgradnja novog sajamskog prostora pored budućeg Nacionalnog stadiona, gde bi se i održala izložba na kojoj bi učestvovalo oko 120 zemalja.
"Mi na svetskim izložbama učestvujemo od 1885. godine, ali ovo je prvi put da smo se kandidovali da bude kod nas. Tako da predstavljamo Srbiju u svetu, do sada su svi sastanci, sve prezentacije prošle jako dobro. Ljudi koji odlučuju gde će biti izložba su svoju delegaciju već poslali u Srbiju, imali smo jako dobre sastanke", kaže premijerka Ana Brnabić koja predvodi prijem za visoke zvaničnike u Muzeju umetnosti i zanata u Parizu.
Ističe da je danas ključni dan, da je ministar Mali, koji vodi ovaj projekat, imao dobru prezentaciju, a da će se na prijemu svi zajedno još jednom obratiti prisutnima.
Premijerka naglašava da je izložba EKSPO 2027 veoma važna.
"Zato je i tako ogromna konkurencija da dobijete da budete domaćin jedne ovakve svetske izložbe. Onda je ceo svet kod vas. Čitav svet bi onda došao u Beograd i u Srbiju. Ekonomski bi to značilo da se predstavljamo kao destinacija koja je zanimljiva čitavom svetu, koja ima nešto novo da ponudi svetu. Ne odustajemo, teška je konkurencija, daćemo sve od sebe", ističe premijerka. 
U trci sa Beogradom su još četiri grada: španska Malaga, Puket u Tajlandu, Minesota u Sjedinjenim Državama i Bariloće u Argentini. Beograd u toj konkurenciji ističe uticaj različitih kultura koje su doprinele posebnosti grada.
"Kandidaturom za EKSPO 2027 Beograd gleda u budućnost, dok istovremeno ostaje veran svom bogatom i raznovrsnom istorijskom nasleđu. Iako je Srbija dugo prisutna na svetskim sajmovima, ova specijalizovana izložba u Beogradu bila bi prva u jugoistočnoj Evropi još od 1991. godine", rekla je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić. 
Domaćina EKSPO 2027 bira 170 zemlja članica Međunarodnog biroa za izložbe, tajnim glasanjem u junu iduće godine. 
Sledi nekoliko meseci lobiranja, a ukoliko Beograd pobedi, imaće četiri godine da se spremi za manifestaciju.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Novak Đoković

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.