Špijunaža: Uhapšen francuski državljanin

Izvor: B92, 09.Jan.2024, 14:52

Špijunaža: Uhapšen francuski državljanin

Jedan francuski državljanin osumnjičen za špijunažu uhapšen je u Azerbejdžanu, izjavila je danas Lejla Abdulajeva, azerbejdžanska ambasadorka u Parizu.

Abdulajeva je rekla za Rojters da je Francuz Martin Rajan uhapšen 4. decembra zbog "sumnje za vršenje dela špijunaže".

Ambasadorka je dodala da su vlasti u Bakuu naredile njegovo zadržavanje na četiri meseca, kao i da je francuska ambasada obaveštena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o hapšenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske poreklo je optužbe i narednog dana obavestilo Abdulajevu da proteruje dva azerbejdžanska zvaničnika iz zemlje, nakon zaključka da se oni "ne ponašaju u skladu sa svojim diplomatskim statusom".

U vreme sukoba u regionu Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu, Francuska je više puta kritikovala Baku zbog blokade koridora Lačin, koji je povezivao Jermeniju sa tom enklavom većinski naseljenom Jermenima.

Francuska je obezbedila oružje Jermeniji tokom sukoba, a u novembru je jedna francuska jedinica za sajber odbranu otkrila kampanju dezinformacija iz Azerbejdžana koja je imala za cilj da podrije kapacitet Pariza da ugosti Olimpijske igre sledeće godine, piše Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.