Utorak, 09.01.2024.

13:55

Špijunaža: Uhapšen francuski državljanin

Jedan francuski državljanin osumnjičen za špijunažu uhapšen je u Azerbejdžanu, izjavila je danas Lejla Abdulajeva, azerbejdžanska ambasadorka u Parizu.

Izvor: Tanjug

Špijunaža: Uhapšen francuski državljanin
Shutterstock/Alexandros Michailidis

Abdulajeva je rekla za Rojters da je Francuz Martin Rajan uhapšen 4. decembra zbog "sumnje za vršenje dela špijunaže".

Ambasadorka je dodala da su vlasti u Bakuu naredile njegovo zadržavanje na četiri meseca, kao i da je francuska ambasada obaveštena o hapšenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske poreklo je optužbe i narednog dana obavestilo Abdulajevu da proteruje dva azerbejdžanska zvaničnika iz zemlje, nakon zaključka da se oni "ne ponašaju u skladu sa svojim diplomatskim statusom".

U vreme sukoba u regionu Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu, Francuska je više puta kritikovala Baku zbog blokade koridora Lačin, koji je povezivao Jermeniju sa tom enklavom većinski naseljenom Jermenima.

Francuska je obezbedila oružje Jermeniji tokom sukoba, a u novembru je jedna francuska jedinica za sajber odbranu otkrila kampanju dezinformacija iz Azerbejdžana koja je imala za cilj da podrije kapacitet Pariza da ugosti Olimpijske igre sledeće godine, piše Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

5 h

Podeli: