Sarkozi na čelu opozicionog Saveza

Izvor: B92, 29.Nov.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi na čelu opozicionog Saveza

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi pobedio je na izborima za predsednika Saveza za narodni pokret, prenosi BBC.

Sarkoziju su protivkandidati bili bivši ministar poljoprivrede Bruno L Mari i poslanik Erve Mariton, a pobeda na stranačkim izborima znači kandidaturu Sarkozija na predstojećim izborima za predsednika Francuske.

Pravo glasa imalo je približno 268.000 ljudi, glasanje je počelo sinoć u 20.00, a prema preliminarnim rezultatima 64,5% glasača bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za Sarkozija, dok je L Mari pokupio 29,2% glasova.

Ipak, ovakvi rezultati nisu dovoljni za sigurno mesto Sarkozija na sledećim predsedničkim izborima, nadao se da će osvojiti bar 70% glasova.

AFP navodi da su registrovani hakerski napadi koji su usporili glasanje, što je partija prijavila policiji.

Za one koji nemaju pristup internetu, predviđeni su malobrojna biračka mesta.

Pobednik će imati najveće šanse da postane i zvanični kandidat stranke na predsedničkim izborima u Francuskoj 2017. godine.

Sarkozi, koji je poražen na predsedničkim izborima 2012, u septembru ove godine rekao da je posle dugog razmišljanja doneo odluku da se kandiduje za lidera partije koju je i ranije predvodio.

Prema njegovim rečima, planira potpuno da reformiše stranku u moderan politički savez a on je čovek koji će ponovo izgraditi "partiju nade".

Poslednje dve godine nekada vladajuću partiju potresaju krize - stalni skandali u rukovodstvu, finansijske teškoće i sudski procesi vezani za nepravilnosti u predizbornoj kampanji za izbore 2012. godine.

Trenutno strankom upravljaju bivši premijeri Alen Žipe, Žan-Pjer Rafaren i Fransoa Fijon.

Ruska agencija TASS navodi da je "Mond" uoči unutarpartijskih izbora objavio informaciju da je Fijon navodno tražio od socijalističke vlasti u Jelisejskoj palati da "aktivira" sudske istrage protiv Sarkozija da bi mu "polomili noge", što Fijon pokušava kategorički da demantuje, a da je Le Mer rekao da bi izbor Sarkozija "označio kraj postojanja UMP".

Sarkozi je, pak, svake sedmice u različitim oblastima zemlje istupao na po dva-tri mitinga i u kampanji govorio pomirljivim tonom, trudeći se da se predstavi kao spasilac partije i Francuske kojoj "prete napadi varvara" i "ekonomski ratovi".

"U opasnom svetu oslabljena Francuska neizbežno rizikuje da postane žrtva", navodio je Sarkozi, a AFP prenosi da je aktivno kritikovao i predsednika Francuske Fransoa Olanda.

"Stajati u pozadini kada sve ide tako loše je kukavički i suprotno mojoj ideji političkog opredeljenja", rekao je Sarkozi na skupu uoči glasanja.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.