Samit u Parizu biti ili ne biti za posredničku ulogu EU

Izvor: B92, 04.Jun.2019, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit u Parizu "biti ili ne biti" za posredničku ulogu EU

Samit u Parizu je za EU pitanje njene posredničke uloge u dijalogu Beograda i Prištine "biti ili ne biti", jer će pokazati da li je i dalje kredibilan posrednik

To je izjavio profesor Slobodan Zečević sa Instituta za evropsku politiku.

Evropska unija, ističe Zečević za Tanjug, mora da izvrši ozbiljan pritisak na Prištinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ukine takse, kako bi se odblokirao proces pregovora sa Beogradom, a ukoliko to ne uspe, u dijalog bi morala da se uključi "šira zajednica".

Zečević kaže da je u interesu EU da do sastanka u Parizu dođe, kako bi zadržala ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine u svojim rukama.

"Sigurno je da će EU učiniti sve da dođe do tog sastanka i da ne prepusti inicijativu drugima, jer se kosovska kriza odvija na teritoriji Evrope i za EU je prirodno da bude aktivan učesnik u tom procesu", rekao je Zečević.

On, međutim, ističe da EU mora da preduzme određene korake i konkretan pritisak, kako bi privolela kosovsku stranu da ukine takse i tako odblokirala proces pregovora.

"Videćemo u narednom periodu da li EU ima dovoljno aduta, da li može da izvrši prtiisak na Prištinu, da li ima podršku SAD u toj priči, da li će na sednici SB UN 10. juna i zapadne zemlje da se pridruže relativnoj osudi koju je UNMIK dao poslednjoj akciji hapšenja policajaca na KiM zbog brutalnosti i nasilja", rekao je Zečević.

Dodaje da postoji mogućnost da EU želi da i u Parizu izvrši pritisak na Srbiju, ali navodi da nije Beograd prekinuo pregovore, uveo necivilizacijske i nezakonite takse, nasilno hapsio, već Priština.

"Bilo bi apsurdno da se vrši pritisak na Beograd", istakao je Zečević.

Na pitanje da li u Parizu možemo očekivati konkretne korake napred, Zečević kaže da je prvi i neophodan korak ukidanje takse i nastavak pregovora, koji su već mesecima na mrtvoj tački.

"Nema govora o koraku napred u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine ako nema pregovora i ako EU ne učestvuje. Ali, ako EU doživi potpuni neuspeh u toj priči, onda bi morala da se uključi neka šira zajednica", ističe Zečević.

To bi mogao da bude Savet bezbednosti UN ili šira koalicija zapadnih zemalja, Rusije i Kine, navodi on.

"Ako se ne održi sastanak u Parizu, onda se postavlja pitanje da li EU u ovom trenutku pravi posrednik za tu priču", navodi Zečević.

Ostaje, dodaje, da se vidi da li će format razgovora u Parizu ostati isti kao u Berlinu, kada su se na samitu okupili predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana.

"Ne mislim da je to dobar format. Mislio sam da će biti uži format, sastavljen od predstavnika Beograda, Prištine i EU. Ne vidim zašto bi na tom sastanku učestvovala i Hrvatska i Makedonija, koja jeste najbliža, ali nije neposredni učesnik u toj priči", naveo je Zečević.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.