Rusija odustala od Mistrala

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija odustala od "Mistrala"

Rusija više neće čekati Francusku da isporuči nosače helikoptera tipa "Mistral" i sada je "tema razgovora" dve zemlje iznos kompenzacije koju će Pariz morati da isplati Moskvi, jer nije ispunio odredbe ugovora, saopštio je danas Kolegijum vojno-industrijske komisije Rusije.

"Rusija ih neće uzeti i to je gotova stvar, sada imamo samo jednu diskusiju, a to je novčani iznos koji treba da bude vraćen Rusiji", rekao je zamenik predsednika Kolegijuma Oleg Bočkarjov. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

On je dodao da Rusija planira da izgradi svoje nosače helikoptere klase "Mistral" kao zamenu za one koje nije isporučila Francuska.

"Planirali smo takve tipove brodova, trenutno su u projektnoj fazi, ali ćemo ih graditi na malo drugačiji način. Imamo donekle drugačiju tehnologiju rada morskih desantnih plovila, nećemo jednostavno kopirati 'Mistrale'"“, rekao je Bočkarjov.

Specijalni predstavnik iz Francuske za rešavanje situacije sa "Mistralima" uskoro bi trebalo da dođe na pregovore u Rusiju. (Luis) Gotje će stići u Rusiji danas ili sutra na vrlo teške pregovore o 'Mistralima'", rekao je Bočkarjov.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa "Mistral"“ zaključili su francuska kompanija "DCNS/STX"“ i ruska firma "Rosoboronoeksport"“ u 2011. godini, a vrednost ugovora je bila 1,2 milijarde evra.

Prvi brod "Vladivostok"“ trebalo je da bude isporučen Rusiji u novembru prošle godine, ali je francuski predseednik Fransoa Oland "stavio isporuku na čekanje kao izraz njegovog neslaganja sa navodnim mešanjem Moskve u ukrajinsku krizu". Drugi nosač helikoptera "Sevastopolj"“ trebalo je da bude isporučen ove godine.

Ranije ovog meseca Pariz je "navodno" predložio raskid ugovora i ponudio da plati oko 865 miliona dolara, pod uslovom da Moskva dozvoli da Francuska proda nosače helikoptera trećoj strani, ali Moskva je odbila ponudu Pariza, jer se dogovor trenutno procenjuje na vrednosti od oko 1,3 milijarde dolara.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rusija odustala od nosača helikoptera "Mistral"

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2015

Rusija više neće čekati Francusku da isporuči nosače helikoptera tipa "Mistral“ i sada je "tema razgovora" dve zemlje iznos kompenzacije koju će Pariz morati da isplati Moskvi, jer nije ispunio odredbe ugovora, saopštio je danas Kolegijum vojno-industrijske komisije Rusije..."Rusija ih neće...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.