Raštrkana Evropa

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2011, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raštrkana Evropa

22.08.2011. -

Sve više autoritativnih ekonomista izriče presudu evropskoj ekonomiji. Ova je nedelja mogla da postane prvi korak za njen spas, ali je ispalo sve mračno: propao susret Merkel-Sarkozi, razmatranja mera za ekonomiju u Italiji, usporavanje rasta Nemačke i odluka Švajcarske da se bori protiv učvršćenja valute. Bivši šef Evrokomisije, jedan od avtora koncepcije evropskog jedinstvenog unutrašnjeg tržišta i krsni kum evra Žak Delor je izjavio da se Evropa danas nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na rubu propasti.

Pre početka pregovora u Parizu pojavile su se informacije da će glavna tema biti evroobveznice. Ta zajednička pozajmljivanja bi omogućila da se ublaže već postojeći i budući visoki rizici u zajmovima, naprimer, Nemačke i Holandije. Nemačka je bila svesna da bi za nju taj korak bio novo opterećenje za ekonomiju, zato je Berlin još pre susreta stavio na znanje: ta tema neće da se razmatra. Zato je glavni rezultat pregovora u Francuskoj postala ideja stvaranja jedinstvene evropske vlade. Eksperti su odmah priznali taj plan neperspektivnim: teško je zamisliti zemlju, koja bi pristala da bi njenim finansijama upravljao neki daleki (ideološki i geografski) institut, - ističe direktor analitičkog departmana kompanije Nord-Kapital Vladimir Rožankovski.

Ne znam da li su spremne danas periferijske vlasti da predaju svoja punomoćja, među njima i finansijska, jedintvenom centru u Briselu ili Frankfurtu ili odustanu od svojih regionalnih finansijskih vlada. Mislim da je to danas najakutnija tema. Drugačije će ispasti nulta varijanta – u svakoj situaciji će biti oni, koji se ne slažu, to će biti beskrajna polemika.

Pored toga niko ne isključuje da će investitori smanjivati svoje uloge u mladoevropske ekonomije.

Međutim, ako njihov doprinos ekonomiji Evrope za sada nije mnogo velik, te posledice njihovog smanjivanja se neće skoro ogledati, u slučaju s Nemačkom je potrebno danas zvoniti u alarmno zvono: rast se usporio, unutrašnja potražnja je na niskom nivou, novac je uložen u problematične papire zemalja grupe PIIGS (Portugalija, Italija, Irska, Grčka, Španija). Glavno je ipak da je drugi svetski izvoznik faktički ostao bez kupaca: susedi-Evropljani jedva sastavljaju kraj s krajem, te više ne žele da plate nemački kvalitet.

U međuvremenu u Italiji pokušavaju da shvate kao da žive dalje bez donatora, uz to razmišljaju, u kojoj je meri produktivan plan štednje budžeta, koji je 12. avgusta odobrila vlada. Prema planu Rim planira da uštedi 20 milijardi evra 2012. godine i 25 milijardi evra 2013. godine. Na spisku mera su platna medicina, smanjenje troškova za mesne organe upravljanja, dopunski porezi. Za sada sami italioanski političari aktivno traže puteve kako bi izbegli toliko ostroge mere. Kao eventualnu varijantu u Toskani su predložili legalizaciju prostitucije i regulisanje prihoda od strane državnih struktura.

Sve te nevolje je dopunilo neprijatno iznenađenje za investitore od strane Švajcarske. Ona je počela borbu protiv učvršćenja švajcarskog franka, u koji pored zlata i i japanske jene danas aktivno ulažu investitori. To vrši jak pritisak na ekonomiju zemlje, te u poslednje vreme posle smanjenja američkog rejtinga i rasta krize dugova u Evropi taj se proces pojačao.

Prateći sve potrese, koje preživljava Evropa, nobelovac Pol Krugman je rekao: kao što je Drugi svetski rat nekad omogućio savlađivanje Velike depresije, tako bi situaciju danas promenila invazija Marsovaca. Da smo saznali da Marsovci spremaju invaziju, te imali zadatak da odbijemo napad, radi čega savladamo inflaciju i budžetki deficit, lako bi to napravili za jedno 18 meseci, - našalio se autoritativni američki ekonomista.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Delor: Na rubu propasti

Izvor: Capital.ba, 22.Avg.2011

BRISEL, Žak Delor, bivši šef Evropske komisije, jedan od autora koncepcije evropskog jedinstvenog unutrašnjeg tržišta te 'kum' evra, smatra da se  Evropa danas nalazi na rubu propasti. Ova  nedjelja je 'mračna' kada je riječ o pokušaju da se pronađe rješenje za ekonomsku krizu -  propao...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.