Capital.ba

Delor: Na rubu propasti

22.08.2011. / 16:35

BRISEL, Žak Delor, bivši šef Evropske komisije, jedan od autora koncepcije evropskog jedinstvenog unutrašnjeg tržišta te “kum” evra, smatra da se  Evropa danas nalazi na rubu propasti.

Ova  nedjelja je “mračna” kada je riječ o pokušaju da se pronađe rješenje za ekonomsku krizu –  propao je  susret njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nikole Sarkozi, kao i razmatranje mjera za ekonomiju u Italiji, a tu su i usporavanje rasta privrede Njemačke i odluka Švajcarske da se bori protiv učvršćenja valute.

“Ne znam da li su  vlasti zemlja članica EU spremne da predaju svoja punomoćja, među njima i finansijska, jedinstvenom centru u Briselu ili Frankfurtu ili da odustanu od svojih regionalnih finansijskih vlada. Mislim da je to danas najakutnija tema” – navodi Delor.

Osim toga, niko ne isključuje da će investitori smanjivati svoje uloge u evropskoj ekonomiji.

U njemačkoj je usporen privredni rast, unutrašnje potražnje su  na niskom nivou, novac je uložen u problematične papire zemalja grupe PIIGS (Portugal, Italija, Irska, Grčka, Španija). Glavno je ipak da je drugi svjetski izvoznik faktički ostao bez kupaca: susjedi Evropljani jedva sastavljaju kraj s krajem, te više ne žele da plate njemački kvalitet.

U međuvremenu,  u Italiji pokušavaju da shvate kao da žive dalje bez donatora. Uz to  razmišljaju  u kojoj je mjeri produktivan plan štednje budžeta, koji je 12. avgusta odobrila  vlada – prenosi  “Glas Rusije”.

Prema planu, Rim želi  da uštedi 20 milijardi evra 2012. godine i 25 milijardi evra 2013. godine. Na spisku mjera su plate u  sferi medicine, smanjenje troškova za mjesne organe upravljanja, dopunski porezi… Za sada sami italijanski političari aktivno traže puteve kako bi izbjegli tako stroge mjere. Kao eventualnu varijantu u Toskani su predložili legalizaciju prostitucije i  regulisanje prihoda od strane državnih struktura.

Sve te nevolje dopunilo je neprijatno iznenađenje za investitore koje je stiglo iz  Švajcarske. Ona je počela borbu protiv učvršćivanja franka, u koji, osim zlata i japanskog jena, danas aktivno ulažu investitori.

To vrši jak pritisak na  ekonomiju zemlje, te se u posljednje vrijeme poslije smanjenja američkog rejtinga i rasta  krize dugova u Evropi taj proces  pojačao.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!