RAZOREN KRITIKAMA Polanski ipak neće voditi dodelu Cezara

Izvor: Blic, 24.Jan.2017, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAZOREN KRITIKAMA Polanski ipak neće voditi dodelu "Cezara"

Režiser Roman Polanski odustao je od namere da bude domaćin dodele filmske nagrade Cezar u Parizu, posle protesta francuske ministarke za prava žena i udruženja feministkinja zbog optužbi da je, pre više decenija, silovao maloletnicu.

Zvaničnik Akademije umetnosti, tehnike i filma koja organizuje dodelu nagrade Cezar, francuskog ekvivalenta Oskaru, rekao je danas da se sada razmatraju druge mogućnosti za domaćina ceremonije.

Zvaničnik, koji nije želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bude imenovan, nije hteo da komentariše razloge odluke Polanskog.

Dugogodišnji prijatelj Polanskog, direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo izjavio je za radio Er-Te-El da je razgovarao s režiserom o njegovoj odluci da ne vodi dodelu Cezara i dodao da je Polanski bio "razoren" kritikama u Francuskoj.

Polanski, koji trenutno živi u Francuskoj, trebalo je da održi uvodni i završni govor na ceremoniji 24. februara.

Francuska ministarka za prava žena Lorans Rosinjol ocenila je da je "iznenadjujući i šokantan" izbor Polanskog za voditelja ceremonije.

Odluku je kritikovalo i feminističko udruženje "Oze le Feminism" koje je izrazilo "bes" i pozvalo na protestni skup na dan svečanosti u sali Plejel u Parizu.

Na društvenim mrežama pozivalo se na bojkot dodele nagrada, a pokrenuta je i peticija da Polanski ne vodi ceremoniju.

Poznati režiser, koji trenutno živi u Francuskoj, osvojio je osam Cezara, dva puta za najbolji film, "Tesa" (1980) i "Pijanista" (2003), i četiri puta za najbolju režiju. Za film "Pijanista" je 2003. godine osvojio Oskara.

SAD traži izručenje Polanskog zbog otužbe za silovanje maloletnice 1977. godine.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Polanski odustao od predsjedavanja žiriju dodjele Cezara

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2017

PARIZ - Filmski režiser Roman Polanski odustao je od planiranog predsjedavanja dodjeli Cezara, francuske verzije Oskara, nakon protesta francuskog ministara za prava žena i feminističkih grupa zbog višedecenijskih optužbi SAD protiv njega za seksualno zlostavljanje...Francuska akademija filmskih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.