Film i serije

Polanski odustao od predsjedavanja žiriju dodjele Cezara

Polanski odustao od predsjedavanja žiriju dodjele Cezara
Polanski odustao od predsjedavanja žiriju dodjele Cezara

PARIZ - Filmski režiser Roman Polanski odustao je od planiranog predsjedavanja dodjeli Cezara, francuske verzije Oskara, nakon protesta francuskog ministara za prava žena i feminističkih grupa zbog višedecenijskih optužbi SAD protiv njega za seksualno zlostavljanje.

Francuska akademija filmskih umjetnosti, koja organizuje dodjelu Cezara 24. februara, razmatra alternativne opcije nakon odluke Polanskog da se povuče, rekao je danas zvaničnike Akademije, ne komentarišući razlog odluke Polanskog, prenosi AP.

To je iznenađujući neuspjeh za 83-godišnjeg režisera, koji je preživeo holokaust i uvažen je u Francuskoj, i čija je filmska karijera nastavila da cvjeta otkako je iz SAD pobjegao u Pariz krajem 1970-ih, ocjenjuje američka agencija.

Francuski ministar za ženska prava Lorans Rosinjol ocjenila je prije tri dana kao "iznenađujuću i šokantnu" odluku da kontroverzni francusko-poljski režiser bude izabran za predsjedavajućeg dodjele Cezara.

Izbor Polanskog na čelo žirija za dodjelu Cezara pokazuje "ravnodušnost u pogledu zlodjela za koje je on optužen" i "svojevrsno banalizovanje silovanja", rekla je ona za radio Frans kultur, prenio je AFP.

Polanskog SAD krivično gone već skoro 40 godina zbog silovanja 13-godišnje djevojčice u Los Anđelesu, podsjeća francuska agencija.

Rosinjol je istakla da je "iznenađujuće i šokantno da slučaj silovanja ima tako mali značaj u životu jednog čoveka".

Odluka da se Polanskom ukaže čast da predsjedava svečanoj dodjeli Cezara naljutila je ženske grupe, a mnoge su putem društvenih mreža pozvale na bojkot tog televizijskog šoua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije