Putinu je Berlin bliži od Pariza

Izvor: Deutsche Welle, 19.Okt.2016, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinu je Berlin bliži od Pariza

Ruski predsednik Vladimir Putin stiže u Berlin na razgovore o Ukrajini i Siriji. „Ako iko može da razgovara sa gospodarom Kremlja, onda je to kancelarka Angela Merkel“, piše nemačka štampa uoči iznenadne posete.

Vladimir Putin je danas zapravo trebalo da bude u Parizu. Međutim, između Rusije i Francuske došlo je do nesuglasica >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << u vezi sa Sirijom i Putin je jednostavno otkazao posetu. Ali zato ga je Angela Merkel odmah pozvala u Berlin, zajedno sa ostalim učesnicima propalog susreta u Parizu: Fransoa Olandom i Petrom Porošenkom. Putin u Berlinu nije bio već četiri godine i nemačka štampa navodi da je i samo održavanje sastanka četvorke koja čini „normandijski format", veliki uspeh nemačke kancelarke.

Upravo je ta četvorka februara 2015. u Minsku dogovorila mirovni plan za Ukrajinu – ali on nikada nije zaživeo. Poslednji susret kvarteta bio je pre godinu dana u Parizu. Odnosi su bivali sve hladniji i dostigli najnižu tačku kada je EU nedavno na predlog Londona raspravljala o pooštravanju sankcija Rusiji. Da su sankcije pooštrene, Putin sigurno ne bi danas došao na sastanak. Međutim, ili srećom – Berlin je već tada imao drugačije planove.

„Angela Merkel se sastaje se Putinom – to je dobra vest u masi loših vesti", piše berlinski Tagesšpigel. „Ako iko može da razgovara sa gospodarom Kremlja, onda je to kancelarka Angela Merkel. Od njene procene posle sastanka u mnogome će zavisiti da li će doći do približavanja sa Rusijom – ili slede nove sankcije i nastavak paralisanja ruske ekonomije. Za Nemce je sve to takođe veoma teško, ali moral se ne može kupiti ili prodati."

Rajniše post iz Diseldorfa slično vidi ulogu Angele Merkel: „Kancelarka spada među retke političare u Evropi prema kojima se Vladimir Putin ne odnosi s prezirom, već sa poštovanjem. Angela Merkel bi to danas trebalo da iskoristi i čoveku otvoreno kaže da snosi deo odgovornosti za patnje u Siriji. Vladara Kremlja diplomatija ostavlja hladnim, ali Putin ima jednu slabost: čežnju da bude važan. Bilo bi mudro kada bi EU sankcionisala ruskog predsednika i njegovu moćnu kliku, ali tako da narod ne mora da pati. Zabrana putovanja, bojkot Svetskog prvenstva u fudbalu, isključenje iz G8... ima toga što bi moglo da se uradi", piše list.

„Bez Putina se ne može uticati ni na situaciju u Siriji, niti na stalno rasplamsavanje rata u Ukrajini", piše Tririše Volksfrojnd (Trir). „Zbog toga je njegova poseta Berlinu veoma važna. Ali, oprezno: sastanak ne treba odmah smatrati kao veliki znak opuštanja. Jer ovaj susret neće rešiti problem Ukrajine, niti Putina navesti da prekine podršku sirijskom predsedniku Asadu. A i prateća muzika je suviše glasna, odnosno debata o daljim sankcijama protiv Moskve."

„Kako se odnositi prema Putinu?", pita se Zidojče cajtung,nadregionalni list koji izlazi u Minhenu. „Tačan odgovor još nije pronađen. Bez obzira koliko nepredvidljiv Putin bio i ostao, Evropljani moraju jasno da daju do znanja: Sve zemlje – uključujući i Ukrajinu – imaju pravo da biraju svoje saveznike. Krađa teritorije, kao na Krimu, nikada neće biti prihvaćena. Članice NATO uživaju punu zaštitu od ruskih napada. A najteži ratni zločini, kao što je bombardovanje Alepa, mogu rezultirati sankcijama."

Folksštime iz Magdeburga smatra da je sastanak bio neizbežan: „Iako se ne očekuju čuda, važno je što kancelarka prima Vladimira Putina u Berlinu. Jer koliko god banalno zvučalo: u današnje vreme, politički sukobi se gotovo isključivo mogu rešiti pregovorima. Šanse za mir u Siriji postoje samo ako Putin to bude hteo. Samo ako lider Kremlja izvrši uticaj na separatiste u Ukrajini, propali mirovni proces će se pomeriti s mrtve tačke. Nemačka i Evropa doduše ne bi trebalo da podstiču megalomaniju ruskog predsednika, ali bi trebalo da odustanu od novih provokacija. Oštrije sankcije bi štetile obema stranama, a ne bi rešile konflikte."
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Angela Merkel

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berlin domaćin samita o Ukrajini, biće riječi i o Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Okt.2016

Lideri Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u Berlinu održavaju u srijedu samit  o mirovnom procesu u Ukrajini. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je uoči susreta u Berlinu da razgovori imaju za cilj "ponuditi brutalno iskrenu procjenu" napretka u primjeni mirovnog sporazuma iz Minska. Ali...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"Putin hoće da bude važan, samo Merkelovu poštuje"

Izvor: Vesti-online.com, 19.Okt.2016

Ruski predsednik Vladimir Putin posle četiri godine stiže u Berlin na razgovore o Ukrajini i Siriji. Nemačka štampa naširoko analizira ovaj susret i ocenjuje da je ova iznenadna poseta dobra vest i veliki uspeh kancelarke Angele Merkel..."Ako iko može da razgovara sa gospodarom Kremlja, onda je...

Nastavak na Vesti-online.com...

U Parizu otvoren Ruski duhovno-kulturni pravoslavni centar

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2016, 10:24

U Parizu je svečano otvoren Ruski duhovno-kulturni pravoslavni centar.. . Nalazi se na obali Sene, a njegova gradnja je počela u aprilu 2015. godine. Ima izgled pravoslavne ruske crkve sa jednom velikom i četiri manje kupole.. . Kupole su pokrivene legurom zlata i paladijuma.. . Autor projekta...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.