Prva zvanična poseta: Kralj Čarls stigao u Nemačku

Izvor: B92, 29.Mar.2023, 15:29

Prva zvanična poseta: Kralj Čarls stigao u Nemačku

Kralj Čarls i kraljica supruga Kamila stigli su danas Nemačku, što je prva zvanična poseta novog britanskog kralja.

On je pre Berlina trebalo da poseti Pariz, međutim to je odloženo zbog protesta koji se održavaju u Francuskoj zbog reforme penzionog sistema.

Svrha trodnevne posete Nemačkoj je da se pokaže da je Evropa diplomatski prioritet Ujedinjenog Kraljevstva, piše BBC.

"Postoji očigledan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razlog za posetu - da se poboljšaju odnosi nakon Bregzita", kaže vodeci ustavni stručnjak i istoričar ser Vernon Bogdanor.

Kako se navodi, to je prva državna poseta jednog britanskog monarha u poslednjih osam godina i učvrstice ono što je Bakingemska palata nazvala "zajednička istorija, kultura i vrednosti".

Poseta je usledila posle sastanka kralja i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kada je najavljen sporazum o Bregzitu Severne Irske.

Nakon krunisanja kraljice Elizabete II 1953. godine, njeno prvo putovanje bilo je obilazak zemalja Komonvelta.

Za kralja Čarlsa 70 godina kasnije, prioritet je izgradnja mostova sa evropskim saveznicima, posebno u vreme sukoba u Ukrajini.

Autor i istoričar Ser Entoni Seldon rekao je da je to poruka Nemačkoj da je "Britanija možda napustila Evropsku uniju, ali da ne napušta najmocniju zemlju u Evropi".

Kraljevski stručnjak profesor Polin Meklaran smatra da to što je ovo prvobitno bilo planirano kao dvostruko putovanje u Francusku i Nemačku bio je signal da se značaj ijedne zemlje za Veliku Britaniju ne dovodi u pitanje, odnosno da se ovde radi o realpolitici kao i o zbližavanju.

Istovremeno kralj Čarls ce postati prvi britanski monarh koji ce se obratiti nemačkom parlamentu, Bundestagu.

Planirano je i da kraljevski par položi vence na spomen obeležje Svetog Nikolaja u Hamburgu, oštecenu ratnim savezničkim bombardovanjem.

Svečani doček sa vojnim počastima bice upriličen kod Brandenburške kapije, dok će državni banket biti održan u palati Belvju nemačkog predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kralj Čarls III stigao u prvu državnu posetu Nemačkoj: Kamila i on svečano dočekani, sva tri dana boravka detaljno isplanirana (FOTO)

Izvor: 24sedam.rs, 29.Mar.2023

Sletevši na aerodrom Berlin Brandenburg u sredu popodne na početku svoje trodnevne posete, dočekani su salutnim oružjem dok su dva vojna aviona proletela pored njih

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.