Preminuo legendarni modni kreator Pako Raban

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 03.Feb.2023, 19:10

Preminuo legendarni modni kreator Pako Raban

Smrt Paka Rabana, potvrdio je portparol španske grupe „Puig“, koja kontroliše brend Pako Raban.

Pako Raban je rođen 18. februara 1934. godine. Svoju modnu karijeru započeo je dizajniranjem nakita za Živanši, Dior i Balensijagu, a sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine.

Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio neobične i blistave kreacije.

Svoj brend je 1966. godine predstavio kao „Manifest: 12 nenosivih >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << haljina u savremenim materijalima“. Drugu kolekciju predstavio je dva meseca kasnije u pariskom kabareu „Krejzi hors“. U vreme vladavine stakla i metala u arhitekturi, skulpturi i industrijskom dizajnu, Raban je prvi pomislio da ženu obuče u metal.

Njegovi eksperimenti se nisu tu završili: predstavio je kolekciju jednokratne odeće napravljene od papira. Njegove haljine i modni dodaci od plastike i metala, kože, krep papira, suvog cveća i nojevog perja izazvali su senzaciju.

Rabanovi eksperimenti sa novim materijalima nastavljeni su decenijama. Tako je 1988. radio na kolekciji haljina od organskog stakla, laserskih diskova i holografskih vlakana. Prateći najnovija dešavanja, uvek je verovao u materijale budućnosti.

Raban je između ostalog poznat i po zelenom kostimu koji je nosila Džejn Fonda u naučnofantastičnom filmu Barbarela iz 1968. godine. Radio je kostime za pevačicu Milen Farmer za njenu turneju 1996. godine.

Godine 1968. počeo je da kreira i parfeme za kompaniju „Puig“, a 1976. podignuta je fabrika parfema u Šartru, u Francuskoj. Osamdesetih godina 20. veka u Brazilu mu je oduzeta registracija brenda muških parfema zbog sudske presude da brend nikada nije zvanično bio prisutan u Brazilu, uprkos zastupljenosti na tržištu.

Ekscentričnost nije ispoljavao samo u svojim kreacijama

Pako Raban je bio poznat i po brojnim ekscentričnim izjavama u medijima.

Tvrdio je da je proživeo nekoliko života (uključujući i život prostitutke u vreme Luja XV), da je poznavao Isusa u prethodnom životu, da je video Boga tri puta, da su ga posetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona, i da je star 75.000 godina.

Napisao je i nekoliko knjiga, od kojih su tri prevedene na srpski jezik: Putanja, iz života u život, Apokalipsa iz ere u eru i Vreme sadašnje.

Godine 2005. Raban je u Moskvi otvorio prvu izložbu svojih crteža. Njegovo obrazloženje zašto je tada prikazao crteže bilo je: „Imam 72 godine i želeo sam da predstavim svoje crteže ove godine pre nego što nestanem sa ove planete. Nisam ih pokazao nikome osim Salvadoru Daliju pre 30 godina, koji mi je rekao da nastavim.“

Izvor: RTS

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.