Izvor: Arte, 19.Nov.2019, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predrag Lojanica: Siteanci

Pozivamo Vas da u petak, 22. novembra u 18 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, prisustvujete otvaranju samostalne izložbe crteža dr um. Predraga Lojanice pod nazivom „Siteanci“.

Postavku će otvoriti Zorica Atić, istoričarka umetnosti i kustos, a ovom prilikom nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović” u Grockoj. Izložba traje do 10. decembra 2019. godine.

Postavka SITEANCI predstavlja publici portrete umetnika mlađe i srednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << generacije iz zemalja širom sveta, koji su boravili u Cite international des arts u Parizu. Crteži izvedeni poziranjem, u živoj interakciji posmatrača i posmatranog, nastajali su u periodu od 2016. do 2019. godine. Povezivanju umetnosti i globalnog savremenog trenutka doprinosi jedan detalj: svaki crtež je pomoću QR koda povezan sa radom portretisanog umetnika, čime se publici prezentuje i njegovo stvaralaštvo.

 „Postavku u Rančićevoj kući čini izbor dela u kategoriji jedne od večnih tema umetnosti, nastalih u sasvim određenim i specifičnim uslovima, a sami „Siteanci“ po prvi put su zajedno izloženi. Naziv izložbe potiče od skraćenice „Cite“ za Cite international des arts i odnosi se na umetnike koji borave i rade u ateljeima pariskog Cite-a, i koji se međusobno tako nazivaju... Umetnik Predrag Lojanica je još u svom magistarskom radu 2007. godine sa temom „Portret čoveka“ jasno opredelio svoje interesovanje u likovnoj umetnosti, koje je potom razradio i u okviru doktorskog projekta 2014. Time je svoj likovni senzibilitet pre više od decenije iskazao i usmerio ka interaktivnom i psihološkom prikazu ličnosti i duhovnosti čoveka. U ovom slučaju, portretisani su umetnici sa kojima je autor ostvario kontakt i psihološki odnos – i tokom boravka u stranoj zemlji i tokom rada na portretu, a odabrana tehnika je crtež. U zavisnosti od toga ko je s onu stranu papira, varira i likovni pristup i emocija likovne igre... Vrsni crtač, umetnik ovom jednostavnom i zahtevnom tehnikom, koja suštinski predstavlja najstariji, najspontaniji i najslobodniji način likovnog izražavanja, prijateljski i neposredno komunicira sa portretisanom osobom“, navodi Zorica Atić u uvodnoj reči kataloga.

Dr um. Predrag Lojanica (1973) rođen je u Tomaševcu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2003. godine u klasi prof. Čedomira Vasića, kod koga je i magistrirao 2007. sa temom „Portret čoveka“. Doktorsko-umetnički projekat „U MANASTIRU - slike, crteži, video radovi“ odbranio je 2014. na FLU u Beogradu, kod mentora prof. Anđelke Bojović. Član je ULUS-a od 2004., član Umetničkog saveta ULUS-a  u periodu 2009 -2011, a u statusu samostalnog umetnika 2006-2013. Ostvario je jedanaest samostalnih izložbi, od kojih je poslednja realizovana u Parizu (2019). Učestvovao je na pedesetak grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, gde izdvajamo International art exhibition Nord Art 2016, Budelsdorf, Deutschland (2016). Dobitnik je priznanja, od kojih izdvajamo Nagradu za slikarstvo kao podsticaj mladim umetnicima, galerija Stara Kapetanija, Zemun (2008). Ostvario je veći broj rezidencijalnih umetničkih boravaka u Francuskoj i Belgiji (Glo Art residence, Lanaken, Belgium, 2015. i 2018., Cite international des Arts, Paris, France, 2016. i 2018.). Živi i radi u Zrenjaninu.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.