Požar u Parizu: Vatra buknula uoči koncerta zvezde iz Konga

Izvor: B92, 28.Feb.2020, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u Parizu: Vatra buknula uoči koncerta zvezde iz Konga

Policija je saopštila da se grupa mladića ponašala na neprihvatljiv način jer nije dozvolila vatrogascima da intervenišu.

Uoči koncerta muzičke zvezde iz Konga u Parizu je izbio veliki požar u blizini stanice Gar de Lion, zbog čega je ona evakuisana.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se zapaljeni automobili i skuteri.

U kasnijem policijskom saopštenju koje prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija AFP, navodi se da je požar stavljen pod kontrolu.

Ranije danas, politički protivnici vlade Demokratske republike Kongo tražili su da se prekine nastup muzičara Falija Ipupe u obližnjoj hali Bersi.

Gusti tim je bio vidljiv iznad zgrade stanice, a slična situacija je i u obližnjoj metro stanici.

Na pojedinim video snimcima vidi se kako grupa mladića ne dozvoljava vatrogascima da počnu sa gašenjem požara.

Policija je saopštila da se radi o "skandaloznom ponašanju" i da vatrogascima mora da bude dozvoljeno da rade.

"Izbegavajte ovaj deo grada i dozvolite hitnim službama da intervenišu", objavljeno je u tvitu policije.

Policija je kasnije saopštila da je privela 23 osobe, a 54 su novčano kažnjene zbog učešća u protestu koji je zabranjen.

Francuske vlasti su ranije upozorile da se koncert Falija Ipupe održava u posebno napetom trenutku, uzevši u obzir političku kontekst u DR Kongu.

Na društvenim medijima pojavili su se pozivi na proteste, pa čak i sukobima sa ljudima koji idu na koncert, saopštila je policija.

Ljudi koji su se protivili koncertu optužuju Ipupu da je previše blizak predsedniku države, Feliksu Tšisekedi koji je pre godinu dana došao na vlast.

Mediji iz Konga tvrde da su predstavnici dijaspore došli u Pariz iz Londona, Brisela i Beča sa željom da prekinu koncert.

Ovaj pevač ima veliki broj obožavalaca u Francuskoj, a sarađivao je i sa nekoliko tamošnjih repera.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.