Postoje frustracije, na primer Srbija i Crna Gora VIDEO

Izvor: B92, 19.Nov.2019, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Postoje frustracije, na primer Srbija i Crna Gora" VIDEO

Pariz se zalaže za proces pristupanja EU koji je efikasniji i konkretniji i koji bi bio kredibilan kako u očima građana EU tako i za građane Zapadnog Balkana.

To je izjavila francuska džavna sekretarka zadužena za evropske poslove Ameli de Monšalen.

De Monšalenova je dolazeći na sastanak Saveta EU ocenila da je važno to što će ministri odmah nastaviti da razgovaraju o politici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proširenja kako bi na majskom samitu u Zagrebu "na noge stavili efikasniju proceduru pristupanja EU".

"Mi ne menjamo pravila usred procesa. Ono što vidimo jeste da proces ne funkcioniše jer traje dugo, frustrirajući je za učesnike, nije politički vođen od strane EU već postoji neki automatizam, a pre svega građani zemalja koje pregovaraju ne nalaze svoje interese u takvom procesu", ocenila je francuska ministarka.

De Monšalenova je ocenila da u procesu pristupanja EU "postoje frustracije" i navela primer Srbije i Crne Gore, koje prema njenim rečima, pregovaraju već dugo bez konkretnog napretka na terenu.

"Vidimo da sve više ljudi odlaze iz regiona, a sa EU strane se uspostavila sporost koja je nezadovoljavajuća", kaže De Monšalenova.

Ona je ocenila i da postoji "umor od pregovora" koji, kako kaže, ne prozvode konkretne rezultate za one na koje se to pre svega odnosi, a to su građani Zapadnog Balkana.

"Ono što je započeto u Srbiji i Crnoj Gori je legitiman proces pristupanja, ali on ima svoje slabosti. Ako Srbija i Crna Gora žele da uđu u novu dinamiku koju bismo kreirali moći ćemo o tome da razgovaramo", poručila je Ameli de Monšalen.

Ona je ponovila da je Francuska stavila na sto predlog nove metodologije koji bi pregovore sa zemljama kanidatima učinio efikasnijim i opipljivijim.

"U suštini radi se o četiri principa u stepenovanju kako bi evropske politike bile pristupačanije zemljama kandidatima u odnosu na to kako se pregovori budu odvijali", kaže De Monšalenova.

Francuska ministarka naglasila je da se Pariz zalaže za striktniji proces koji će da se fokusira i na ekonomsko i socijalno usklađivanje uporedo sa ispunjavanjem političkih kriterijuma.

Ameli de Monšalen dodala je da je šest zemalja - Austrija, Italija, Slovačka, Slovenija, Poljska i Češka zatražilo od Evropske komisije da se naprave predlozi koji bi proces pristupanja EU učinili efikasnijim i opipljivijim i ocenila je da se to dopunjuje s francuskim predlogom.

Ona je zaključila da je vreme da se u EU vodi "smirena i konkretna" debata o politici proširenja, a da će Evropska komisija biti ta koja će predstaviti eventualnu novu metodologiju proširenja.

"Vreme je da izađemo iz velikih priča i postavimo pitanje suštine procesa i kako da podržimo građane tog dela Balkana koji mnogo očekuju od Evrope", zaključila je Ameli de Monšalen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.