Poljska ne dozvoljava ulazak izbeglicama u zemlju zbog napada

Izvor: Radio 021, 14.Nov.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska ne dozvoljava ulazak izbeglicama u zemlju zbog napada

Zbog terorističkih napada u Parizu, Poljska neće prihvatiti ulazak izbeglica i migranata u zemlju, iako je to predviđeno programom EU o njihovoj preraspodeli među državama članicama Unije, izjavio je danas budući ministar za evropske poslove te zemlje Konrad Ssimanski.

"Odluke Evropskog saveta, koje smo mi kritikovali, da se izbeglice i migranti preraspodele među članicama EU su deo evropskog zakona", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << napisao je on. Međutim, kako je rekao, "nakon tragičnih događaja u Parizu, ne vidimo političku mogućnost da ih poštujemo", prenosi AFP. Šiminski će uskoro doći na čelo Ministarstva za evropske poslove u konzervativnoj vladi poljske premijerke Beate Šidlo.

Njena evroskeptična stranka Pravo i Pravda (PiS) pobedila je na parlamentarnim izborima 25. oktobra na osnovu platforme kojom se odbija ulazak izbeglica i migranata u Poljsku. Plan EU o preraspodeli izbeglica i migranata podrazumeva da se 160.000 njih, koji su registrovani u zemljama u koje izbeglice i migranti prvo pristižu - Grčkoj i Italiji, preraspodele među 28 država članica EU.

Mnoge istočne evropske zemlje su uporno odbijale da prihvate deo tog tereta. U Parizu se sinoć dogodilo nekoliko napada i eksplozija u kojima je, prema poslednjim podacima, poginulo najmanje 128, a ranjeno više od 250 ljudi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.