Pariz pozvao Moskvu da osudi projekat stvaranja države Malorusije

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz pozvao Moskvu da osudi projekat stvaranja države Malorusije

Francuske vlasti su pozvale su Rusiju da osudi projekat stvaranja države Malorusije na teritoriji Ukrajine, kao potez koji je u suprotnosti sa Minskim sporazumom o ukrajinskom rešenju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Francuske Agnes Romate Espanj.

„Pozivamo Rusiju da osudi ovu činjenicu koja krši Minski sporazum i izdaje duh pregovora u ’normandijskom formatu‘. Rusija bi trebalo da poveća svoje napore za okončanje sukoba“, rekla je Agnes Romate Espanj na današnjem brifingu.

Ona je istakla da Francuska ostaje posvećena obnovi suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica. Predstavnica Ministarstva je naglasila da Minski sporazum predstavlja jedinu osnovu za mirno i dugoročno rešenje krize i da su ga prihvatile sve strane.

Ranije je lider DNR Alekander Zaharčenko predložio stvaranje nove države Malorusije na prelazni period do tri godine. Njen ustav će propisivati nesvrstani status i postaviti kurs politike za obnovu odnosa sa Rusijom, kao i ujedinjenja sa saveznom državom Rusije i Belorusije.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Pariz,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.