Pariz i Lisabon će podržati Srbiju

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz i Lisabon će podržati Srbiju

Pariz -- Francuski državni ministar za evropske poslove Žan Leoneti kaže da će Francuska glasati za dodeljivanje statusa kandidata Srbiji 9. decembra.

Leoneti je pozdravio napredak koji je postignut u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Francuska će glasati za dodeljivanje statusa kandidata Srbji", rekao je Leoneti posle sastanka s potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

Leoneti je takođe naveo da Francuska žali zbog incidenata koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se poslednjih dana dogodili na severu Kosova i pozvao zvaničnike Srbije da učine sve da se situacija na Kosovu smiri.

Đelić je potvrdio odlučnost Srbije da učini sve kako bi ispunila uslove za kandidaturu i rekao da je podrška Francuske na tom putu od suštinskog značaja.

Portugalski ministar spoljnih poslova Paulo Portaš kaže će njegova zemlja podržati status kandidata za Srbiju na samitu ministara spoljnih poslova ponedeljak u Briselu.

"Nema Evrope bez Balkana i nema Balkana bez Srbije", rekao je Portaš pred današnji sastanak šefova diplomatije članica EU, na kojem je učestvovala i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

On je dodao da njegova zemlja ceni napore Srbije u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom.

"Međutim, Srbija mora da razume da je evropska perspektiva važnija od razmirica sa Kosovom", kazao je Portaš.

Leoneti: Nemamo stav o inicijativi Bilta

Žan Leoneti je rekao da se Francuska još nije odredila prema inicijativi šefa švedske diplomatije Karla Bilta da se pokrenu posebni pregovori o statusu severa Kosova, ali da "podržava široku autonomiju" za sever KiM.

Francuska se još nije odredila prema inicijativi Karla Bilta i misli da je u ovom trenutku važnije i da je pravo vreme da Srbija dobije status kandata i time otvori prostor za sledeće korake na evropskom putu, rekao je Leoneti posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

On je na pitanje Tanjuga da li Francuska podržava inicijativu Bilta da se pokrenu posebni pregovori o statusu severa Kosova rekao da "Francuska podržava veoma široku autonomiju za sever Kosova".

Leoneti je takođe rekao da će Francuska glasati za dodeljivanje statusa kandidata Srbiji 9. decembra i pozdravio napredak koji je postignut u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska će glasati za kandidaturu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2011

PARIZ -..Francusku državni ministar za evropske poslove Žan Leoneti izjavio je danas da će Francuska glasati za dodeljivanje statusa kandidata Srbiji 9. decembra i pozdravio napredak koji je postignut u nastavku dijaloga Beograda i Prištine..."Francuska će glasati za dodeljivanje statusa kandidata...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

FRANCUSKA GLASA ZA KANDIDATURU SRBIJE

Izvor: Kurir, 01.Dec.2011

PARIZ - Francusku državni ministar za evropske poslove Žan Leoneti izjavio je da će Francuska glasati za dodeljivanje statusa kandidata Srbiji 9. decembra i pozdravio napredak koji je postignut u nastavku dijaloga Beograda i Prištine..."Francuska će glasati za dodeljivanje statusa kandidata Srbiji",...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.