Pariz: Policija upotrebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata

Izvor: VOA, 16.Nov.2019, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz: Policija upotrebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata

Francuska policija upotrebila je vodene topove i suzavac protiv demonstranata u Parizu koji su se okupili tokom obeležavanja godišnjice antivladinih demonstracija nazvanih žuti prsluci. Policija je saopštila da su uhapšene 33 osobe, objavila je agencija Rojters. Okupljanje građana zabranjeno je u blizini poznatih turističkih destinacija – poput Ajfelovog tornja, dok je zatvoreno dvadeset stanica pariskog metroa. Demonstranti su na gradskim ulicama palili kante za smeće, bacali betonske kocke i kaldrmu na policajce i podizali barikade. Prevrnuta su dva vozila, dok su jedan motocikl i vozilo zapaljeni – na šta je policija odgovorila vodenim topom i suzavcem. U južnom delu grada na Trgu Italije demonstranti koji su skrivali lica upali su i oštetili poslovnicu bankovnog lanca HSBC. Takođe, nekoliko stotina demonstranata sprečeno je u pokušaju da zakrče pariski kružni put u tom gradu. Takozvani protesti žutih prsluka, koji su dobili naziv po jaknama ili prslucima koje su nosili demonstranti, otpočeli su novembra 2018. usled rasta cena goriva i porasta troškova života u Francuskoj. Protesti su prerasli u širi pokret protiv ekonomskih reformi koje je pokušao da sprovede francuski predsednik Emanuel Makron. Protekom vremena protesti su izgubili na snazi – masovnost mu je sa desetina hiljada građana opala na nekoliko hiljada. Na vrhuncu – gradske ulice okupiralo je i do 300.00 ljudi.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žuti prsluci: Zapaljeni autmobili, suzavac i hapšenja VIDEO FOTO

Izvor: B92, 16.Nov.2019

Zbog obeležavanja prve godišnjice svog delovanja Žuti prsluci iz cele Francuske organizovali su proteste u Parizu ...Nekoliko osoba je uhapšeno, policija je ispalila suzavac kako bi rasterala demonstrante, a pokušaj da se blokira glavna obilaznica oko grada je sprečen, a u jednom delu grada demonstranti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.