Pariski Luvr najposećeniji na svetu, zaslužan spot Bijonse i Džej Zija

Izvor: B92, 03.Jan.2019, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariski Luvr najposećeniji na svetu, zaslužan spot Bijonse i Džej Zija

Najposećeniji muzej na svetu, pariski Luvr, premašio je 2018. godine prag od deset miliona posetilaca, što je broj koji do sada nije dostigao nijedan muzej umetnosti i antikviteta u svetu, navela je uprava te institucije.

"Prvi put u svojoj istoriji i mislim prvi put u istoriji muzeja 10,2 miliona posetilaca obišlo je Luvr 2018. godine", rekao je danas za agenciju AFP direktor Luvra Žan Lik Martinez.

On je dodao i da je u velikoj meri za ovaj rezultat zaslužan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << video-spot popularninih izvođača Bijonse i Džeja Zija za pesmu "Apeshit", koji je snimljen u Luvru ispred Mona Lize, Miloske Venere i drugih poznatih umetničkih dela koje čuva ovaj muzej, a koji je na Jutjubu imao oko 150 miliona pregleda, prenosi Rojters.

Direktor Luvra je rekao i da je dobro da su ovi američki izvođači, koji su kreatori današnjih trendova, zainteresovani za muzej arheologije i drevne umetnosti.

Novinarima je ovom prilikom iznet podatak i da su tri četvrtine posetilaca muzeja stranci, od toga 1,5 miliona njih su Amerikanci, a milion turista iz Kine je posetilo Luvr u 2018. godini. I dalje su Francuzi najbrojnija nacionalnost sa 2,5 miliona, odnosno 25 odsto od ukupnog broja.

Dosadašnji rekord Luvra iznosio je 9,7 miliona posetilaca i postignut je 2012. kada je muzej otvorio deo sa Islamskom umetnošću i priredio izložbe posvećene Leonardu da Vinčiju i Rafaelu.

Kako prenosi Rojters, sudeći po podacima, protesti "žutih prsluka" u poslednjim nedeljama prošle godine nisu negativno uticali na turizam u Francuskoj pa je tako i francuski Centar za nacionalne spomenike izvestio da je zabeležio rekordan broj poseta, 10,2 milona, što je rast od osam odsto za 100 lokacija sa kojima upravlja.

Trijumfalna kapija, uprkos činjenici da je zbog protesta bila zatvorena dve nedelje, prošlog meseca bila je najpopularniji francuski spomenik u 2018. godini sa 1,7 miliona turista.

U 2017. godini po broju gostiju iza Luvra bili su Nacionalni muzej u Kini sa osam miliona posetilaca i Metropoliten muzej umetnosti iz Njujorka sa 7,3 miliona.

Martinez smatra da je rekord ostvaren zbog povratka međunarodnog turizma u Pariz posle pada broja dolazaka za 30 odsto poslednjih godina zbog terorističkih napada u Francuskoj.

Delimično se povećanje objašnjava i time što su poslednjih godina prošireni neki prihvatni kapaciteti muzeja.

Otvoreni su novi prostor za odlaganje stvari, nova biletarnica i novi prihvat za grupe, što je omogućilo muzeju da primi više ljudi i na bolji način, rekao je Martinez.

Radovi na proširenju koštali su ukupno oko 60 miliona evra, i finansirani su velikim delom novcem dobijenim u okviru sporazuma s Luvrom Abu Dabi, otvorenim pre godinu dana.

Uvođenje onlajn prodaje ulaznica takođe je smanjilo vreme čekanja, privuklo više posetilaca i ravnomernije rasporedilo posete tokom dana.

Luvr računa na dva velika događaja 2019. da privuče više posetilaca - 30. godišnjicu čuvene staklene piramide ispred Luvra i retrospektivu Leonarda da Vinčija povodom 500. godišnjice njegove smrti.
Pogledaj vesti o: Dzej

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.