Izvor: Radio 021, 18.Feb.2020, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena istraga protiv ruskog umetnika zbog spornog snimka u Francuskoj

Francusko pravosuđe otvorilo je danas istragu protiv ruskog umetnika Pjotra Pavlinskog i njegove partnerke nakon objavljivanja intimnog video snimka Benžamena Grivoa, saradnika francuskog predsednika, koji je zbog snimka odustao od kandidature za gradonačelnika Pariza.

Pavlenski je u nedelju priveden u okviru druge istrage. Pravosuđe je danas otvorilo istragu u okviru afere Grivo zbog "ugrožavanja privatnosti snimanjem i prikazivanjem video snimka seksualnog sadržaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bez saglasnosti osobe koja je snimljena".

Umetnik je ubrzo rekao da je on odgovoran za snimak čim se pojavio na internetu. Pavlenski je rekao da je to uradio kako bi osudio licemerje Grivoa, koji koristi porodicu predstavljajući se kao "idol svih očeva i supruga u Parizu", a ponaša se sasvim suprotno. Umetnikova partnerka Aleksandra de Tadeo je takođe privedena u okviru te afere. Ona je rekla da je ona primila te video snimke iz 2018. godine, ali da nije odgovorna za njihovo emitovanje na internetu.

Tužilaštvo je zatražilo da privedeni par bude pod sudskim nadzorom. Ta afera dolazi u nezgodnom trenutku za Grivoa, mesec dana pred lokalne izbore. Umesto Grivoa, za mesto gradonačelnika Pariza u ime vladajuće stranke Republike u pokretu prijavila se ministarka zdravlja Anjes Bizin.

Protiv Pavlenskog se vodi druga istraga o učestvovanju u jednom neredu 31. decembra. Pavlenski, koji redovno prkosi Kremlju i tvrdi da mu preti zatvor, dobio je politički azil u Francuskoj.

Umetnik je 2015. zapalio u Moskvi ulazna vrata zgrade u kojoj je nekada bilo sedište tajne policije (KGB), današnje Federalne službe bezbednosti (FSB). Pavlenski je privukao medijsku pažnju u svetu 2013. godine kada je "prikovao" testise između kocki kaldrme na Crvenom trgu. Međutim, posle istrage, sudski organi su zatvorili slučaj navodeći da umetnik nije učinio nikakav prestup.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.